Призовават за подновяване на движението през буферната зона

Мирна среща в петък призова за отваряне на пътната отсечка, която свързва Атиену със село Пири, която минава през буферната зона на някои места.

Кипърският гръцки и кипърският турски кметове се събраха в село Атиену, заедно с лидерите на общността, за да се подчертае фактът, че местните жители трябва да минават два пъти по-дълго разстояние за да стигнат до Никозия, вместо да използват обходен маршрут и да стигат до столицата в рамките на няколко минути.

Шофирането през местните села не е възможно сега, защото някои райони са в буферната зона, където влизането е строго забранено.

Обновената надежда за решаване на проблема в Кипър, след възобновяване на водените от ООН преговори за мир, окуражи служители в региона да подновят своите претенции и да поискат един лесен начин за излизане от несправедливите и излишни неудобства.

Длъжностни лица подписаха заедно резолюция, заявявайки, че те “изискват отваряне на пътя към Пири, от Ларнака до Никозия през Атиену, Пири, Гери, Агланджа” базирайки исканията си на правата им на свободен достъп.

“Затварянето на този маршрут от 1974 г. насам е причинила страдание и изоставяне на двете села от кипърските гърци и кипърските турци,” се казва в резолюцията.

Въз основа на европейското право, правата на човека и основните свободи, служителите също така заявиха, че ще има положителни икономически перспективи от двете страни на острова с отварянето.

“Това ще укрепи и засили усилията и ще даде благоприятни перспективи за растеж и за двете страни и ще осигури свободен и безпрепятствен достъп до Никозия през маршрута Атиену, Пири, Гери, Агланджа Никозия, и че от това ще се възползват районите на Ларнака, Никозия и Фамагуста.”

Председателят на комитета и кмет на Атиену Деметрис Папапетру каза, че резолюцията ще бъде предадена на президента на Кипър Никос Анастасиадис и на новоизбрания лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Възобновяването на маршрута ще превърне 42-километровото шофиране до Никозия в приятно 20-километрово каране.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*