Прием в чест на трети март в Никозия

На трети март в салоните на Хилтън Парк се състоя традиционния прием в чест на националния празник на България.

Около 150 представители на дипломатическия корпус от 25 посолства акредитирани в Кипър, кипърските държавни институции, кипърци завършили в България, българските културни и бизнес  среди и общественици присъстваха на събитието.

Деца в народни носии от Българското училище „Н.Й.Вапцаров” поздравяваха гостите на входа и им окичваха мартеница за здраве и благополучие.

Посланикът на РБългария в Кипър, г-н  Христо Георгиев приветства гостите и им благодари, че са почели Националния празник на България. В словото си, посланик Георгиев каза:

„137 години след своето освобождение, дало началото на модернизирането на България и 1334 години след своето създаване, България измина дълъг и сложен исторически път, за да се превърне днес в развиваща се на базата на демократичните ценности модерна държава, членка на ЕС и НАТО, изпитваща, разбира се, своите трудности и бореща се за още по-добър живот на своите граждани като част от голямото европейско семейство.

Искам да ви уверя, скъпи приятели, че Република България цени високо отличните си отношения и ползотворно сътрудничество с Република Кипър – държава, с която имаме интензивен политически диалог, добро взаимодействие в ЕС, като страни-членки с често съвпадащи интереси, традиционно добри икономически и търговски връзки и исторически връзки на приятелство между двата народа. Многобройните кипърци, завършили висше образование в България и българската общност в Кипър, допринасяща за икономическото развитие на Кипър, са своего рода културен мост, който продължава дългогодишните исторически връзки и културна близост между българския и кипърския народи. България винаги е поддържала принципна и неизменна позиция по Кипърския въпрос и е подкрепяла неговото всеобхватно и справедливо решаване в рамките на ООН и в съгласие със съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, на принципите на международното право и на европейските ценности.

Убеден съм, че това дългогодишно приятелско сътрудничество между нашите две страни ще се развива и обогатява във всички области.”

От кипърска страна поздравително слово бе поднесено от министъра на въоръжените сили Христофорос Фокаидис.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*