Прием в чест на трети март в Никозия

На трети март в един от салоните на Хилтън се състоя традиционния прием в чест на националния празник на България.

Република Кипър бе представена от министъра на външните работи Йоаннис Касулидис. Около 150 представители на дипломатическия корпус от 25 посолства акредитирани в Кипър, кипърските държавни институции, кипърци завършили в България, българските културни и бизнес среди и общественици присъстваха на събитието.

Деца в народни носии от Българското училище „Н.Й.Вапцаров” поздравяваха гостите на входа и им окичваха мартеница за здраве и благополучие.

След химните на двете страни, Посланикът на РБългария в Кипър, г-н  Христо Георгиев приветства гостите и им благодари, че са почели Националния празник на България.

poslanikВ словото си посланик Георгиев каза:

„…Позволете ми още в самото начало на краткото ми слово по повод Националния ден на България – раждането на съвременната българска държава на 3 март 1878г. – да подчертая отличното състояние на българо-кипърските отношения. Завършилото само преди дни официално посещение на президента на Република Кипър Никос Анастасиадес в България, по покана на българския президент Росен Плевнелиев беше ярък израз на традиционните приятелски отношения между двете страни, основани на историческа и културна близост между двата народа и на принадлежността ни към голямото европейско семейство.

По време на разговорите европейските политики бяха в центъра на вниманието. Беше договорено България да ползва опита на Кипър от неговото председателство на ЕС през 2012г. при подготовката на предстоящото българско председателство през 2018г.

Бяха подписани двустранни документи във важни области – енергийно сътрудничество, туризъм, земеделие.

Посещението допринесе за задълбочаване на икономическите връзки – състоя се съвместен бизнес форум.

22

Предмет на разговорите бяха и човешките контакти – сътрудничеството в областта на културата и образованието, приноса на българската общност за икономическото развитие на Кипър.

Отчетена беше и ролята на България и Кипър като регионални фактори на стабилност в Юго-Източна Европа и в Източното Средиземноморие. Още веднъж беше заявена неизменната и последователна българска позиция по Кипърския въпрос- обединяването на Кипър в рамките на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и в руслото на европейските принципи и ценности чрез създаване на двузонална двуобщностна федерация.

DSC_0102

Уважаеми гости на приема,

През ноември м.г. посолството отбеляза 55-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Кипър. Показахме документална изложба за българския професор Иван Шишманов, един от първите визионери на Обединена Европа, живял в края на 19-ти и началото на 20 век. Същия ден положих цветя пред паметника на Никос Кранидиотис в Пан-кипърската гимназия. Кранидиотис е бил близък съратник на Архиепископ Макариос, човек на перото и първи кипърски посланик в България.

Защо се обръщам към историята. Не само поради факта, че историята учи, а ние не винаги препрочитаме нейните страници. Не само поради необходимостта да отдадем почит на нашите предци, работили всеотдайно за националната ни независимост и за напредъка на страните ни. Правя го по-скоро заради бъдещето, където България и Кипър заедно трябва да отстояват своите ценности във вече реализираната Обединена Европа, да допринесат за европейската солидарност в тези нелеки за европейския проект времена, да дружат, както на политическо ниво, така и на равнище обикновени хора и да продължат отличните отношения, изградени с труд, постоянство и взаимна помощ до този момент. Вярвам, че всички ние, събрали се тази вечер да почетем националния празник на България, ще допринесем, всеки съгласно възможностите си, за постигането на тази благородна цел.”

От кипърска страна поздравително слово бе поднесено от министъра на външните работи, Йоаннис Касулидис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*