Предложеният законопроект за източника на средствата на държавните служители боксува

 

Законопроектът, който ще регламентира източника на средства на държавните служители е много малко вероятно да бъде предложен за гласуване в парламента, тъй като длъжностните лица не могат да се споразумеят за това кой трябва да подава тази декларация за доходите и дали изявленията трябва да бъдат публикувани.

Главния прокурор Костас Клеридес съобщи на заседание на Комисията по правните въпроси, че депутатите са поискали повече време, за да бъдат проучени внимателно разпоредбите.
Клеридес каза, че парламента се опитва да измени член 15 от Конституцията, който се отнася до правото на всяко лице на неприкосновеност на личния живот.

Клеридес каза, че публикуването на тези отчети ще засили интригите и клюките. Консултативната група и бившия съдия във Върховния съд, също се противопоставят на този законопроект.
Това, каза той, може да се възприема като намеса в разделението на властите.
Съдебната власт е независима и самоконтролираща се и не може да бъде контролирана от никоя друга власт.
Депутатът Рикос Мапуридис не са съгласи с Консултативната група, като каза, че няма никакво нарушение, тъй като законопроектът ако бъде приет, одитът ще се извършва от самата съдебна власт.

Министърът на правосъдието Йонас Николау сподели, че тези отчети ще бъдат средство за регулиране, а не тема за клюки. Министърът заяви, че Консултативната група е изразила загриженост във връзка с някои аспекти и е поискала повече време, за да проучи спорните въпроси.

Според законопроекта, списъка на тези, които ще трябва да подават декларация за доходите си включва президента на Републиката, председателя на парламента, министри, депутати, комисари, съдии, служители на местната власт, членове на полудържавни организации. Те ще трябва да представят декларация на всеки 30 месеца. Ще има специално създадена комисия за одит. Заявлението ще включва и активите на съпрузите. Случаите, в които бъдат открити престъпления ще се предават на съответната правна служба.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*