Преговорите са на „решаващ етап“

 

Разумна формула за спорните глави – сигурност и гаранции може да бъде намерена в Женева, каза Гурдал Худаоглу, т.н. заместник-секретар на президента на окупираните територии, заявявайки, че плана на кипърските турци за предстоящата международна конференция за Кипър е двузонална федерация, основана на политическо равенство и две съставни държави.

Говорейки по телевизия „Kibris“, той каза, че главата за сигурността и гаранциите не е важна само за кипърската гръцка страна, а е „много повече за кипърската турска общност“.

След седмици на обсъждане, лидерите на двете общности, президентът Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, се съгласиха на нова конференция в Женева на 28 юни заедно с гаранционните сили – Англия, Турция и Гърция. Худаоглу добави, че кипърската турска страна подкрепя системата на ротационното председателство, като предупреждава, че няма приемлива формула, която да ги изключва от председателството на „новата държава“. Кипърската турската страна, добави той, категорично подкрепя намирането на формула, в която мирът и свободата за едната страна не могат да бъдат заплаха за другата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*