Преговорите навлизат в изключително важна фаза

Правото за наемане на работа, свободното движение и придобиването на имоти, са били вече обсъдени в процеса на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос, заяви президентът Никос Анастасиадис, като отбеляза, че без споразумение по въпросите, свързани с имотите, територията, сигурността и гаранциите, не може да има трайно решение. „Всеки един от нас има право да се движи свободно, да бъде нает на работа и да придобие имот, това вече е договорено и това са едни от основните принципи на Европейския съюз“.

Това, е и причината, поради която срещата в петък с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ е „изключително важна“. „Беше договорено, че централното правителство не може да се намесва във вътрешните работи на всяка от общностите, и тъй като ние сме пълноправен член на Европейския съюз, който следи и контролира спазването на правата на човека, аз не виждам защо някой трябва да настоява за гаранции, за да се успокоят опасенията на кипърските турци“, допълни още президента Анастасиадис.

„Трябва да се разбере и че опасенията кипърските гръцките са също толкова основателни, защото те живеят и търпят последствията от инвазията, окупацията и присъствието на турската армия, в продължение на 42 години“, заяви той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*