Преговорите в Швейцария: Вместо напредък, обвинения

Вместо да отбелязват напредък след внасянето на писмените становища по всички аспекти на политическия проблем, турската и гръцката кипърска делегация започнаха да се критикуват взаимно, че са направили непълни предложения, които не са достатъчни да доведат до споразумение.

Публичните коментари на ръководителите на делегациите след сесията в понеделник вечер са показателни.

Президентът Никос Анастасиадис заяви пред журналисти: „Иска ми се да мога да кажа, че нещата са такива, каквито сме искали да бъдат“.

Гръцкият външен министър Никос Коциас каза само: „Чудя се какво мога да ви кажа“.

Турският външен министър каза: „Възхищавам се на търпението ви“, докато обичайно приказливия Еспан Барт Ейде, се въздържа от всякакви изявления.

По отношение на основния аспект на гаранциите турският документ предлага да се адаптира към днешните нужди (вместо да се премахне) съответния договор от 1960 г.

При оттеглянето на войските, въпреки че имаше намек за запазване на малък турски и гръцки контингент на острова, не се споменава „клауза за изтичане на срока“ (твърда дата за напускане на войските). Анкара предложи гарантите да преразгледат ситуацията след 15 години.

По принцип предложенията на Турция бяха изградени на идеите, които външният министър беше представил устно миналия четвъртък и бяха счетени за незадоволителни от президента Анастасиадис. Гръцкият външен министър заяви, че турското предложение е „изнудване“.

От кипърско – гръцка страна искат да се създаде мониторингов комитет без участието на гаранционните сили.

Да има и Международен мониторингов комитет, с участието на Съвета за сигурност на ООН или генералния секретар на ООН, само ако процеса на изпълнение не върви по план.

Договорите за алианса и гаранциите да бъдат премахнати от първия ден.

Отделно споразумение за оттегляне на войските или договор за оттегляне с механизъм съгласно глава 7 от Устава на ООН. Значителен брой войници трябва да напуснат незабавно. Турските и гръцките контингенти (650/950 войници съответно) могат да останат временно, докато не се уточни точната дата за изтеглянето им.

Предложението от страна на Гърция е следното:

Не би трябвало да има никакви интервенционни права, които биха омаловажили независимостта на федерален Кипър.

Турските войски трябва да напуснат Кипър на различни етапи.

Трябва да бъде създаден Договор за приятелство и сътрудничество за Кипър заедно с Договора за оттегляне на войските.

Гърция може да участва в механизми за наблюдение на изпълнението на споразумението само по отношение на мониторинга на изтеглянето на войските.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*