По чудо отърваха открадната кипърска икона от търг в Швейцария

Кипърска православна икона на Свети Георги от 1829 г., изнесена от село Каравас след турската инвазия през 1974 г., се върна в Кипър.

Репатрирането на иконата стана възможно, след като беше иззета само часове, преди да влезе в търг в аукционна къща Koller в Цюрих. След приключването на правните процедури, швейцарските власти я върнаха миналия месец на кипърската църква.

Община Каравас заяви, че иконата в момента е в Архиепископията в Никозия и че те ще се опитат да направят постъпки да се покаже на вярващите за поклонение. Иконата от 19-ти век изобразява св. Георги убивайки дракона и е заобиколен от 16 по-малки изображения, изобразяващи сцени от чудесата на Светията и мъченичеството му.

Тя се е помещавала в църквата “Св. Георги” в Каравес до турското нашествие през 1974 г. Сегашният й собственик не знаел, че иконата е била открадната и приел да я върне на кипърските власти, след като научава за нейния произход. Няма данни за националността на собственика или начина, по който той е придобил иконата.

Правните процедури за връщане на иконата започнаха след подадена от църквата на Кипър жалба. След това кипърската полиция информира Интерпол за искането иконата да бъде оттеглена от търга. Това стана възможно само часове преди иконата да влезе в търг.

 

На швейцарските власти бе представен подробен доклад, който да удостоверява кипърския произход на иконата и факта, че тя е защитен артефакт.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*