По-евтини лекарства от лятото

Здравното министерство обяви вчера намаление с 8.5% на цените на някои лекарства от 29 юни.

Според официално съобщение, намалението следва препоръките, направени в доклад на Световната здравна организация (WHO).

“Размерът на намалението в доклада на СЗО е посочен като оптимална промяна в цените на лекарствата и се отнася както за съществуващи, така и за нови цени на едро,” се казва в изявлението.

Идвайки след други намаления от началото на годината, предстоящото намалението ще доведе до смъкване на цената на някои лекарства до 23% от началото на годината. В някои случаи, спадът е още по-значим, както са някои видове антибиотици, анти-холестеролни лекарства и тези, които лекуват нервната система или костни нарушения, чиято цена и паднала между 26.8% до 55.8%.

“Например, пациент с висок холестерол и високо кръвно налягане, е харчил 55,56 евро за 2014 г. за закупуване на лекарства Zocor 40mg и Atacand 16мг. Като се има предвид актуализирането на ценовата листа на 12 януари 2015 г. и намалението от 8,5%, този пациент сега ще плати 37,39 евро, което е с  32.7% по-малко,”се казва в изявлението.

Министерството също така отбелязва, че цените ще се актуализират на всеки една до две години и крайната цел е пациентите да се възползват от това възможно най-скоро.

Добавя се още, че от намаленията също ще се възползва и държавата, която ще харчи по-малко за закупуване на лекарства.

Осигуряване на по-лесен достъп на пациенти с до-достъпни цени на медикаментите също беше част от целта на държавата по време на подготовката за пълното прилагане на Националната здравна схема, се добавя още в съобщението на министерството.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*