“Постепенно се подобрява” наблюдението на цените на горивата

Някои от мерките за по-ефективен контрол върху цената на вноса на горива вече се изпълняват, каза министъра на енергетиката Йоргос Лакотрипис за държавното радио.

Той има предвид поредица от действия от страна на правителството за справяне с намалената конкурентоспособност на двата пазара на горива – на дребно и на едро, посочени като основен двигател за високите цени в Кипър.
“Всички предприети мерки са в етап на изпълнение”, каза Лакотрипис. Те включват по-голяма прозрачност на цените на горивата на дребно, по-ефективен контрол върху вноса на едро, и улесняване на конкуренцията, както в търговията на дребно, така и на пазара на едро.
20150104234116-1Според министъра на енергетиката, мярката за прозрачност е приключила, тъй като с министерско постановление миналия месец се настоя всички бензиностанции да предоставят данни за ценообразуването на горивата в реално време.
Втората мярка – по-ефективен контрол – е в ход, заяви министърът, като консултанти вече разработват предложения за по-ефективен контрол върху вноса на едро на горивата.
” И тази мярка ще бъде завършена до края на юли”, каза той. Що се отнася до крайната мярка, Министерството покани широката общественост да предложи своите виждания за това как може да се улесни конкуренцията на пазара на горива.
“Освен тези мерки, има и постоянни усилия от Комисията за защита на конкуренцията, която разследва този въпрос в продължение на години, и всичките ни усилия са насочени към създаване на по-конкурентен пазар, както в търговията на дребно, така и на пазара на едро.” Общественото недоволство е главно в колебанията на цените на горивата – бавно да се понижава и бързо да се покачва, или това, което е известно като ефекта на “ракетата и перото”, който се наблюдава в продължение на години.
Йоргос Лакотрипис каза, че това явление се наблюдава от 2004г. насам, когато пазарът беше либерализиран с присъединяването на страната към Европейския съюз.
Докладът на одиторите за 2013г. също намери слабости при мониторинга на правителството при вноса на горивата.
“Ние се опитваме да подобрим нашия мониторинг, спазвайки препоръките на одиторите, но най-вече се стремим към подобряване условията на пазара на горивата в полза на потребителите”, добави Лакотрипис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*