Посланик Христо Георгиев представи България като Председател на ЕС

Никозия, 18 януари 2018г.

Вчера, 18 януари 2018, Негово превъзходителство посланик Христо Георгиев представи българското председателство на Съвета на Европейския съюз. За първи път в историята България поема ротационното председателство на Съвета  и това беше поводът за официалното й представяне в Дома на Европа в Никозия.

Събитието бе организирано от българското посолство и представителството на Европейската комисия в Кипър. Присъстваха ръководители на дипломатическите мисии на повечето европейски държави в Кипър, както и на някои неевропейски страни, политици, общественици, представители на Кипър в европейските институции, журналисти.

Г-н Георгиос Маркопулиотис, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Кипър, приветства и пожела успех на европейското председателство на България.

Девизът на председателството на България на Съвета на ЕС е: „Съединението прави силата“, което бе силно акцентирано от посланик Христо Георгиев. Със своите партньори, Председателството ще се стреми към единна, по-сигурна и солидарна Европа, подчерта още той.

Основен приоритет за страната ни ще са европейското бъдеще на Западните Балкани и икономическият растеж. Последователно посланик Георгиев изложи и разви в детайли и останалите приоритети на България по време на нейното председателство: сигурност и стабилност във една силна и единна Европа, цифрова икономика и умения на бъдещето, бъдещето на Европа и младите хора – икономически растеж и социално сближаване.

Накрая посланик Георгиев отговори на въпроси на журналисти от кипърски медии.

„Можете да разчитате на нашата подкрепа за постигането на кипърското решение“, заяви той и отбеляза, че членството в ЕС е най-добрата гаранция за обединен Кипър, в отговор на въпроса как председателството ще допринесе за новата кипърска инициатива за подновяване на преговорите за обединение на острова. Посланик Георгиев заяви, че българската позиция по кипърския въпрос е последователна и принципна и България ще работи за жизнеспособно цялостно уреждане на Кипърския въпрос в рамките на решенията и резолюциите на ООН.

На въпрос относно мерките, които България ще вземе за укрепване на връзките на ЕС със страните от Западните Балкани, Посланик Георгиев отговори, че въпреки, че едва ли в близките години ще е възможно реално разширяване на ЕС, България ще работи за ясната и сигурна европейска перспектива на тези страни, защото през последните години този регион беше забравен. Необходимо е да се заздравят контактите и връзките и между държавите от региона, защото те не са достатъчно свързани и не се познават достатъчно добре. По този начин ще се постигне по-добър синхрон както между тях самите, така и в отношенията им с ЕС.

Засегната беше и темата за енергийната политика в района на Източното Средиземноморие. Посланик Георгиев каза, че България има амбицията да се превърне в енергиен център на Балканите, но в същото време страната ни се интересува и от енергийните проекти на Кипър и енергийното развитие в Източното Средиземноморие. Двете страни са в тясно сътрудничество и имат подписани редица междудържавни споразумения, касаещи енергийното сътрудничество, като България подкрепя и изграждането на енергиен коридор в Източното Средиземноморие.

Посланикът бе запитан и какво послание България ще отправи към Турция, относно продължаването на преговорите на страната за присъединяване към ЕС, с оглед на традиционно добрите добросъседски взаимоотношения между двете държави. Посланик Георгиев изрази позицията на България, че диалогът между Турция и Европейския съюз трябва да бъде диалог, който разрешава проблеми, като България е за пракτични отношения с Анкара. И ако Турция реши да промени своя подход и да предприеме стъпки в посока към сближаване с ЕС, председателството на България е добра възможност за подкрепа на този процес.

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*