“Понякога ще идвам в съня ти, като нечакан и неискан гостенин” – песните на Вапцаров

Днес се навършват 107 години от рождението на великия Никола Вапцаров!

Да, той е по-известен със стиховете си със социална и хуманна тематика, но всяко едно нещо, което е оставил като наследство за всички нас, ще запомним, ще учим и ще предаваме нататък. 

1Никола Йонков Вапцаров, поетът на морето и машините, е роден под най-високия връх на Пирин в гр.Банско през 1909 година. Баща му Йонко Вапцаров на младини, през 1903 и 1912г., заедно с поета Пейо Яворов, участва в борбата за свобода на още поробения по това време македонски край. Майката Елена, културна и образована жена, възпитава децата си в любов към труда, знанието и родината. От нея бъдещият поет е наследил интереса към литературата.

Ученическите години на Никола Вапцаров протичат в трагичните бедни дни след Първата световна война. От 1924г. до 1926г. учи в Разложката гимназия. Увлечението му по литературата вече е сериозно и в ученическия вестник “Борба” излиза първото му напечатано стихотворение “Към светли идеали”. Мечтае да завърши пълния курс на гимназията и да следва литература, но по настояване на властния си баща през есента на 1926г. постъпва в Морското машинно училище във Варна, което завършва през 1932г. От суровия казармен режим там търси спасение в любимите книги. Участва в рецитали и театрални постановки, започва да пише системно стихотворения и да ги печата в тогавашните младежки издания. Морското училище събужда у възторжения поклонник на Пирин планина и друга страст – към морето и машините.

След завършване на училището Вапцаров работи като огняр и по–късно като машинен техник във фабриката “Българска горска индустрия” в с. Кочериново.Участва в театрална трупа и се бори за интересите на работниците. През 1934 година сключва брак с Бойка Вапцарова и след като е уволнен от фабриката, се премества със семейството си в София през 1936 година.

През юли умира седеммесечният му син Йонко. От ноември 1938 година е назначен като техник в Държавния екарисаж. В годините 1938-1939 са написани някои от най-хубавите му творби. През януари 1940г. успява да издаде единствената си стихосбирка “Моторни песни”.

Веднага след 22 юни 1941г. – нападението на фашистка Германия – БКП мобилизира силите си за въоръжена борба. Вапцаров приема да участва в нелегална дейност като помощник на Цвятко Радойнов във Военната комисия на ЦК на БКП.

На 4 март 1942 г. домът му в София е обискиран и поетът е арестуван. Срещу него е повдигнато обвинение по чл.3 и чл. 16 от ЗЗД. На 23 юли същата година в тунела – стрелбище на Школата за запасни офицери в София заедно с други комунисти Никола Вапцаров посреща куршумите на палачите. През 1952 г. поетът получава посмъртно почетната премия на мира.

2А ето и някои от цитатите от Никола Вапцаров, които са актуални и до днес:

  1. из „Борбата е безмилостно жестока“

Борбата е безмилостно жестока.
Борбата, както казват, е епична.
Аз паднах. Друг ще ме смени и… толкоз.
Какво тук значи някаква си личност!

 

  1. из „История“
    Живот ли бе – да го опишеш?
    Живот ли бе – да го разровиш?
    Разровиш ли го – ще мирише
    и ще горчи като отрова.

 

  1. из „Завод“
    Народът – прост,
    живота – тежък, скучен.
    Живот без маска и без грим –
    озъбено, свирепо куче.

 

  1. „Прощално“
    Понякога ще идвам във съня ти
    като нечакан и далечен гостенин.
    Не ме оставяй ти отвън на пътя –
    вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам,
ще те целуна и ще си отида.

 

  1. из „Родина“
    Учеше ме, майко, ти със притчи
    да обичам всички като теб.
    Бих обичал, майко, бих обичал,
    но ми трябва свобода и хлеб.

Тази вечер в Никозия в залата на Famagusta Gate ще се проведе тържествена вечер, посветена на Н.Й.Вапцаров,  организирана от Общинскиия съвет на Фамагуста и Посолството на РБългария в Кипър.

Ще бъде представена богата културна програма и стиховете на поета.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*