Полицията предупреждава: Не пускайте непознати в домовете си

В специално изявление, полицията на Република Кипър предупреждава обществеността да не пускат непознати в домовете си, след  двата сериозни инцидента в Пафос от преди няколко дни. И в двата случая непознати почукали на вратата, били допуснати в домовете и последвали опити за нападение и грабеж.

Във вторник жена пуска в дома си мъж, представящ се за техник, който работел по възстановяването на прекъснатото водоснабдяване и електричество. Влизайки в дома, той взема чаша от мивката, счупва я и заплашва жената. Тя започва да вика и успява да изтича навън. Съседите се втурват да помагат, но мнимият техник изчезнал безследно.

Подобен инцидент имаше и миналата събота в Пафос, когато 31-годишна жена съобщава, че някой е почукал на вратата на апартамента ѝ около 10.30 ч. Отваряйки вратата, вижда непознат, който със сила влиза в дома  ѝ. Последвали удари, вързал ръцете ѝ, грабнал мобилния ѝ телефон и малко пари и си тръгнал.

Полицията призова хората да бъдат много внимателни, когато някой, когото не познават, иска да влезе в дома им по някакъв повод. Съветват хората да инсталират предпазна верига на входната си врата.

Главните входове в жилищните сгради винаги трябва да бъдат заключени, казват те, хората не трябва да оставят ключовете си  в други лица или да ги поставят под входните килимчета или в саксии. Препоръчват външните пространства да бъдат добре осветени, а завесите –спуснати, за да не могат крадците да виждат какво има в домовете.

Призовават гражданите да звънят при подобни инциденти на 199 или на горещата линия за граждани – 1460.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*