Полицията предотврати отвличане на дете от Кипър

Вчера кипърската полицията предотврати отвличането на четиригодишно момиченце, след като арестува трима норвежци, влезли в Републиката от окупираните територии.

КППМъжете са арестувани на контролно-пропускателен пункт Аг.Дометиос, след като местната полиция е била предупредена за плана им.

Задържаните лица ще престоят в полицията три дни докато трае разследването. Смята се, че са изпратени от бащата норвежец, за да отвлекат детето и да го заведат в Норвегия при него.

Четиригодишното момиченце живее с майка си в Кипър, която се разделя със съпруга си преди няколко години.

Двойката се оженила в Норвегия през 2012-та, но след като се разделят, майката се връща на острова с дъщеря си.

Миналата година тя е посетила Норвегия с детето, за да се видят с баща му, но той задържа детето. Майката се връща в Кипър и започва процедура за връщането на детето. Няколко месеца по-късно детето е върнато при майката.

В Кипър не са малко случаите на отвличане на деца от другия родител, който не живее на острова. Регистрирани са 37 случая на отвличания на деца, като връщането им на острова не е лесна процедура.

Държавите, които са подписали конвенцията от Хага, включително всички страни-членки на ЕС – са по-лесни за обработка и за децата – да бъдат върнати.

Държавите, които не са част от Хагската конвенция, като страните от Близкия изток, нямат сътрудничество и случаите се разрешават под ръководството на Министерството на външните работи, което използва дипломатически средства, за решаване на проблема. На практика тези случаи са особено трудни и шансовете за връщане на децата са много малки.

В Кипър има доста наши сънароднички, омъжени за сирийци, палестинци и други националности от трети страни, които имат деца от брака си. Преди години имахме подобен случай с българка от Лимасол омъжена за сириец, който на няколко пъти опита да изведе двете им деца от острова през окупираните територии. Накрая жената се принуди да напусне острова и да се засели другаде, сменяйки имената на децата и нейното си име, за да се опазят от отвличане.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*