Политическа намеса, бюрокрация и фаворизиране са главните проблеми в обществените услуги

 

Политическото влияние и бюрокрацията трябва да бъдат опитомени, ако искаме реформата на публичната администрация  да бъде успешна, заяви пред депутати секретарят на президента Константинос Петридис във вторник.

Бюрокрация, фаворизиране и политическа намеса в назначенията и повишенията са главните проблеми, разяждащи развитието на по-широкия публичен сектор, каза той пред депутатите.

“Сегашната система е болна, тя не насърчава тези, които са способни и приканва към политическа намеса”, каза той, добавяйки, че са необходими научни и технически решения.

Говорейки по телевизионния канал Mega снощи, министърът на земеделието Nikos Kуялис призна проблемите в Комисията за зърно. “Направени са много грешки и е време да ги поправим. Тези въпроси са в дневния ред на правителството от самото начало “, каза той. “В момента проектът за реформа на публичните услуги е в ход и това ще включва и тези организации.”

Реформата на публичната администрация – предназначена да постигне максимална ефективност и да генерират спестявания  е задължение, залегнало в меморандума за спасяване на Кипър.

Петридис каза, че решенията по отношение на оценката на работещите в публичния сектор и на мобилността на работниците трябва да бъдат готови до януари 2015.

Новата система трябва да бъде далеч по-ефективна и продуктивна, каза той, отбелязвайки, че когато един служител остава на една и съща позиция в продължение на 20 години, това е вече предпоставка за корупция.

Като част от процеса на преразглеждане, правителството възложи доклади на Световната банка и британски експерти, които установиха, че държавните служители не са имали стимул да подобряват производителността си, защото повишенията са се основавали на старшинството и този и други фактори осигуряват голямата годишна заплата да нараства независимо от ефективността .

Пиеридис каза, че досега доклади са били направени за министерствата на селското стопанство, образованието и здравеопазването, както и коментари ще започнат скоро за министерствата на вътрешните работи, комуникациите и търговията.

Някои организации от публичния сектор са достигнали до “края на своя цикъл” и трябва или да се затворят или да бъдат преструктурирани, отбеляза той, но побърза да добави, че това ще бъде постепенен процес.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*