Пожарът във Вароша –  като детска игра с кибрит

Съвсем като в приказките…

Пожарът от миналата седмица в Мъртвия град е започнал от играта със запалка на един войник. Това съобщават кипърските медии, въз основа на проведеното разследване от експерти от другата страна.

варошаМладежът се изплашил и избягал от мястото на огъня, който от вятъра бързо се разпространил. Притичалите се войници не успяват да се справят с бързо разгарящия се пожар и нещата излизат извън контрол.

Пожарът започна около 15:30 миналия петък и обхвана бързо голям район, като изпепели един хотел, сгради, постройки и всичко, което се изпречи на пътя му.

Изпепели и надеждите на хиляди кипърци, които чакаха връщането на града на законните му собственици, за да се завърнат по родните места. Пет часа по-късно британски военни хеликоптери се опитаха да потушат огнената стихия (не приеха предложението за помощ от кипърска страна), а на следващия ден пуснаха съобщение, че пожарът е под контрол, т.е. пак си гореше, но контролирано.

Два дни стотици кипърци от района се нареждаха човек до човек и се взираха в гъстия дим, опитвайки да познаят къде и какво гори…

Запалката или кибритът не са детска игра, явно никой не го е обяснил на това момче…, твърде наивно обяснение за причините на пожара, на което едва ли много хора ще повярват.

От 1974 година до днес минаха 41 години и изискания за времето си град-курорт, в който са отсядали популярни световни личности, беше като „заспалата принцеса” от приказките, очаквайки своя принц на бял кон, който да я събуди за нов живот от този дълъг и страшен кошмар…, и пак, като в приказките, намери се едно немирно момче, което играейки си със запалка, направи съня още по-страшен, а кошмарът –още по-жесток…

На видеото, градът в пълната му прелест през далечната 1974 година, преди турската окупация и сега. Иронията е, че филмът е турски, нищо не разбрах от текста, може и да е възхвала на завоеванието на окупаторите. Но ясно показва “преди” и СЕГА!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*