Поетът Георги Константинов в Кипър – докосване до вечността в един незабравим миг

На 9 ноември 2021 г. в Културен център на община Строволос, Никозия Съюзът на кипърските писатели и Клубът на приятелите на библиотека Строволос организира представяне на поетичните книги „Дърво и птица“ на Георги Константинов (двуезично издание) и „Огледални вселени“  на Василка Петрова-Хаджипапа. На събитието присъстваха известни кипърски писатели и интелектуалци, официални лица, както и многобройни членове на българската общност в Кипър.

Председателят на Кипърския съюз на писателите Йосиф Йосифидис представи творчеството и новата стихосбирка на Георги Константинов и със специална грамота обяви, че по решение на Съюза, Георги Константинов е избран за негов почетен член. Българският поет получи специална почетна грамота за неговото обичано в Кипър творчество и големия му принос чрез списание “Пламък” в културната дипломация между двата приятелски народа. Г-н Йосифидис представи пред присъстващите стихотворението „Дърво и птица“, дало името на стихосбирката на Георги Константинов, като не пропусна да спомене, че то вече е преведено на 35 езика.

Приветствия към авторите поднесоха и г-н Любомир Тодоров, посланик на Република България в Кипър и Мария Михайлиду, Президент на Клуба на приятелите на Общинската библиотека в Строволос, Никозия.

Двуезичното издание на стихосбирката „Дърво и птица“ на Георги Константинов е поредното свидетелство за дългогодишното сътрудничество в сферата на литературата между двата народа. Преводите на гръцки език са направени от българско-кипърската поетеса Василка Петрова-Хаджипапа и нейния съпруг Христос Хаджипапа, също български възпитаник. Илюстрациите на двете стихосбирки са дело на талантливата художничка и тяхна дъщеря София Хаджипапа, завършила Националната художествена академия в София.

Стихосбирките бяха презентирани от Христос Хаджипапас, Георги Константинов и самата Василка Петрова- Хаджипапа. Събитието беше придружено и от изложба на илюстрациите на двете книги. Авторите рецитираха своите стихове, които бяха прието с възторг и предизвикваха неизменно бурни реакции. Изключително емоционално публиката прие стиховете на Георги Константинов, който всички български почитатели на поезията познават с едно от най-популярните български стихотворения „Миг като вечност“, което прозвуча на финала на вечерта и изправи публиката на крака.

Рецитал от стихове на поетите на гръцки език изнесоха популярните актьори Моника Мелеки и Андреас Николаидис. Актрисата Моника Мелеки е българка, която от десетилетия живее и работи в Кипър заедно със съпруга си, популярния актьор и режисьор Андреас Мелекис, и двамата възпитаници на НАТФИЗ.

Поетичната книга „Огледални вселени”, която беше представена вчера, излезе тази година от изд. „Хайни”, София. Стихотворения на Василка Хаджипапа са превеждани на английски, италиански, френски, албански и турски език, представена е в множество кипърски, гръцки, български и други антологии, включително световни.

Вечерта се превърна в празник на духа, поезията и приятелството – думи, които звучаха често, изпълнени с дълбок смисъл и съдържание.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*