Пея ще получи дълго чаканата линейка

След повече от десетилетие на чакане, община Пея най-накрая ще получи своята линейка през януари. Кметът на Пея Неофитос Акуршиотис заяви, че това е много важно за жителите, които до сега са разчитали на службите за спешна помощ от Пафос, който е на повече от 20 минути път. След одобрението на правителството за създаване на още четири центъра за спешна помощ, ръководителят на бърза помощ, Риана Константину, каза, че целта е да се намали времето за отговор до десет минути в градските райони и под 20 в селските райони.

От четирите нови станции – Клиру близо до Никозия, в старата болница в Лимасол и Ороклини в Ларнака, Пея е единствената, която все още не е действаща. Всички те имат специално обучен персонал за спешни случаи.

Константину каза, че броят на медицинските сестри е 24 и са обучени да се справят с извънредни ситуации. Центърът в Пея ще бъде разположен в пожарната станция, която е обновена. „Това е стъпка в правилната посока“, заяви Риана Константину, като допълни, че има искане и за клиника с персонал и лекар поне за няколко дни от седмицата. В община Пея живеят около 6000 души през зимния период, а те нарастват до 25,000 – 30,000 души през летния сезон. Това ще улесни гражданите и ще се избегне необходимостта от пътуване до Пафос за незначителни процедури.

„Героскипу имат такава клиника, а са много по-близо до болницата от нас“, коментира кмета на Пея.

Джон Томпсън, главен изпълнителен директор и главен фелдшер на частната бърза помощ „Финикс“ в Пея сподели, че обучението за фелдшер във Великобритания е 3 години, а тук завършват за 9 до 12 месеца. Той заяви, че многократно е изпращал предложения до Министерството на здравеопазването, но никога не му е било отговаряно. „Във Великобритания, частни компании работят заедно с Националната здравна служба, тъй като те са пренатоварени, и това е нещо, което бихме искали да направим и тук“, каза той. През 2012 г., „Финикс“ започват работа в Корал Бей, Пея и предлагат пакет от услуги за 480 евро годишно за двама.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*