Пет суперхрани за здрави стави през лятото

super xrani

Ортопедичните специалисти към Европейската асоциация излязоха със списък, съставен от петте най-полезни продукта за стави, които ни въздействат благотворно през летния сезон:

 

  1. Сладки чушки – в тях се съдържа многоАскорбиновата киселина- витамин С, която увеличава тонуса на малките кръвоносни съдове, а те снабдяват с хранителни вещества хрущяла.
  2. Пресен чесън и праз – изключително полезна храна на трапезата ни поради наличието и в двата зеленчука на фитонциди. Те представляват летливи (рядко нелетливи) фракции на етеричните масла, способни да убиват микробите. Наред с това пресният чесън и празът способстват за отшумяването на възпалителните процеси в организма.
  3.  Спанак и магданоз – те ни помагат да бъдем по-здрави благодарение на витамин К, който влияе положително върху обновяването на тъканите.
  4.  Череши – техните активни съставки съдействат за лесното извеждане на солите от нашия организъм. На хората, които се оплакват от подагра, се препоръчва редовното похапване на шепа пресни череши.
  5.  Прясно козе сирене и извара– през лятото калцият е по-добре усвоим, защото прекарваме повече време на слънце. Козите и кравите пък се хранят с прясна трева, а не със събрано сено и млечните продукти имат по-голямо качество през този период от годината. В тях се съдържат повече витамини и полезни аминокиселини.

5 super - 4erechi5 syper - spanak, magdanoz5 super-izvara

Благотворен ефект върху ставите имат и продукти като аспержи, тиква, а дори и авокадо (може да изяждаме и едно седмично). Всички тези природни дарове имат много вещества, които поддържат еластичността на хрущяла като магнезий и витамин B. Също така полезни са всички растителни масла, слънчогледовите семки, както и тиквените. Сусамът също е изключително богата на вещества храна.

На много пациенти се обяснява, че тяхното състояние може да се влоши, ако консумират домати или червено месо (говеждо, особено в пържен или изсушен вид), както и така известните като вредни консервирани храни.

Но не може да се подмине и фактът, че намаляването на плътността на костите и ранните признаци на деструкция на хрущяла се появяват поради липсата на необходимите желиращи агенти в храната ни. Така че често можем да си готвим желирано пиле и риба. Между другото ефектът на желиращите агенти, които се извличат от костите на месото, е по- силен и ползотворен, отколкото този при закупуването на фармацевтични хранителни добавки.

Основните правила през летния период за поддържане на здравето на ставите

– Не трябва да затопляме зоната на болезнените стави, защото ако има възпаление, така ще задълбочим проблема. Същото се отнася и до излагането на слънце: ако имате някакви проблеми с вените или ставите, не трябва да стоите на пряка слънчева светлина за повече от 5 минути в даден момент.

– След един цял ден, извървян в горещото време, когато краката ви са изморени и парят от топлина, то ледът може да се окаже ключът за премахването на болката: поставете на засегнатата става кърпа, а над нея сложете лед. Седнете в продължение на 20 минути, като я придържате към болезнения участък. Това намалява болката и отока и същевременно подобрява циркулацията на кръвта.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*