Пет кипърци – три от семейство Хаджи-Йоанну са в списъка на Forbes за милиардери

Пет кипърски граждани са оставили своя отпечатък в световната класацията на Forbes за милиардерите за 2016 година

ForbesНа първо място за Кипър е Джон Фредериксен от цялостна класация той е на 133 позиция.
Наречен „норвежкия цар на корабоплаването” Фредериксен, има кипърско гражданство и около 9 милиарда. Той е свързан с корабната индустрия и офшорни сондажи.

В следващото място, не е изненада, се класира сър Стелиос Хаджи-Йоану, на 49г. възраст и е класиран на номер 1275. Известен с налагането на пазара и успехите си с нискобюджетна авиокомпания ЕasyJet и Stelmar – корабна компания, той има около 1,46 милиарда.

Третият е пак от семейство Хаджи-Йоанну, братът на Стелиос, Полис Хаджи-Йоанну. Forbes го поставя на номер 1367 с нетна стойност от 1,3 млрд.

След конфликт между Стелиос и управлението по отношение на закупуването на нови самолети 2013г., бяха продадени 200,000 акции.

Това направи сестрата от семейството Клелия Хаджи-Йоанну милиардер благодарение на акциите й. Тя притежава около 1.09 милиарда и е на 1577 място в класацията.

Следващият е кипърския турчин Суат Гунсел на 63г., който според Forbes е собственик на най-големия университет в окупираните райони „Якин Догу” (Near EastUniversity) университет. По-голямата част от богатството му идва от университета и участието му в частни болници, банковия сектор, хотели, бензиностанции и други . През септември 2013г., той инвестира 30 милиона за изграждане на най-голямата джамия в Кипър и отвори три нови болници през миналата година в Кирения, Фамагуста и Mорфу.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*