Персоналът на Cyprus Air на протест

Членовете на персонала на несъществуващата Cyprus Airways (CA), организират протест пред Министерството на финансите днес с искания за  компенсации след закриването на националния авиопревозвач миналата седмица.

Въпреки че няма същите искания, Съюзът на пилотите на острова също ще присъства на протеста пред министерството, за да покажат подкрепата си към бившите си колеги.

Протестът се очаква да се проведе около 12:00 часа.

Синдикатите, представляващи работниците заявиха, че обмислят съдебни действия срещу правителството заради това, което те наричат нескопосан опит от страна на държавата  да се спаси авиокомпанията от закриване.

Представители на Съюза на работниците обещаха “да не стои бездейно” и ще направят каквото е необходимо, за да се защитят работниците и техните семейства, „които са били изхвърлени на улицата”, защото държавата “е позволила нещата стигнат до където са днес”.

Решението на Управителния съвет на Cyprus Airways за закриване на авиокомпанията не е единодушно и дори е имало гневни реакции от страна на акционери на срещата. Те също се обмисля правни мерки.

Кипър спряно полетите на националния превозвач, след като Европейската комисия нареди на борещата се за оцеляване авиокомпания да изплати над 65 милиона евро, които са били получени като незаконна държавна помощ.

Последният полет на Cyprus Airways се състоя в петък вечер, а в неделя, пилотите на авиокомпанията отлетяха с всички самолети до Лондон, за да се промени името , регистрациата, цветове и знамето на флота.

Кипър вече официално стана единствената страна в света без национален превозвач или 5Б летателен код.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер миналата седмица заяви, че Cyprus Airways не е имала шанс да стане жизнеспособна компания без продължаване на държавните субсидии, което означава, че изплатените през 2012 г. и 2013 г., като част от пакета мерки за преструктуриране пари ще трябва да бъдат възстановени. А планът за преструктуриране се “основава на нереалистични предположения”, заяви Европейската комисия.

Съгласно правилата на ЕС една компания може да получи държавна помощ само веднъж на всеки 10 години, а авиокомпанията вече е била спасявана през 2007.

Ryanair, която обяви, десетки нови маршрути при  рухването на унгарската компания Malev през 2012 г., направи изявление, че временно намалява цените на средиземноморския остров, за да помогне на блокираните пътници.

Въпреки това, Ryanair има сравнително малко свободен капацитет, тъй като разширяване им е планирано за лятото. Бързото покриване на полетите ще се усложнява от факта, че около една трета от дестинациите на  Cyprus Airways са извън Европейския съюз и са по-дълги, отколкото средно на Ryanair.

Закриването на превозвача е още един удар срещу Кипър, който е подложен на тежки условия за своето спасяване през 2013 г., когато бе издърпан от ръба на фалита от МВФ и ЕС.

PhN

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*