ПЕО: Стига сте заобикаляли минималните работни заплати

Кипърският синдикат ПЕО призова Министерството на труда да засили проверките, за да се избегне заобикалянето на минималната работна заплата

Трета година работните заплати в Кипър са на точката на замръзване. Оправдавайки се с кризата, работодателите намалиха драстично работните заплати и осигуровки, като работниците получават толкова, колкото да не умрат от глад. Понижението на стандарт е драстично, бедните станаха по.бедни, а богатите, още по-богати.

Това положение и причина за силна опозиция от страна на синдикатите. Членът на Изпълнителното бюро на ПЕО, Сотирула Хараламбус, коментирайки изявленията на DG OEB каза, че Федерацията продължава практиката си, че се опитва да прехвърли всички проблеми на икономиката на работници. Работодателите, според г-жа Хараламбус, използвайки кризата, допълнително понижиха на стандарта на живот на работниците и премахването на големите постижения на синдикатите, като минималната работна заплата, която се прилага в продължение на девет професии.

През последните години в Кипър имаше най-високите съкращения на заплатите от всички страни на Европа. Въпреки твърдението на работодатели, че конкурентоспособността ще помогне на икономиката…, заплатите се сринаха, обаче конкурентоспособността все още не се вижда.

Намаляването на заплатите доведоха най-накрая до увеличението на печалбите за големия бизнес.

В същото време, високата безработица, причинена от строги мерки за икономии бе в полза на безнаказаността на работодателите, които използват безработицата като лост за натиск върху работниците, да приемат работа с нестандартни условия на работа.

ПЕО призовава Министерството на труда да засили проверките и да се избегне заобикалянето на минималната работна заплата и многобройните случаи, в които фирмите не прилагат закона за минималната работна заплата.

Министерството трябва да засилят още повече обхвата на защита на работниците, като гарантират, че всеки има определени основни права, като минималната работна заплата, изпълнението на официалните празници, право на работа и т.н.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*