Още няма споразумение за откриване на пропускателен пункт Дериня

Все още няма споразумение за пропускателния пункт в Дериня, който ще води до окупирания град Фамагуста, след като бяха проведени разговори от лидерите на двете общности още през май.famagusta.jpg 3

Двете преговарящи страни са имали различни мнения по въпроса за възможността за нов пропускателен пункт. Въпреки това, според източници, турската страна има готовност “сериозно” да обсъди предложението по време на предстоящата среща, насрочена за 7 октомври. Кипърската турска страна се очаква да представи своите виждания и идеи на Техническата комисията, чиито членове са и от двете части на острова, натоварена с отварянето на повече пропускателни пунктове. Това предложение предвижда използването на стария път, който води право към окупираната Фамагуста, покрай Вароша.

famagusta
Не бе постигнато споразумение в предишните три срещи на Техническия комитет, защото кипърската турска страна настоява за използване на алтернативен маршрут, като се вземат предвид съображенията за сигурност. Турската окупационна армия държи контрола над Вароша и тя поддържа военен пост в близост до граничната Дериня. Ако се вземе решение да се отвори този пропускателен пункт, много работа трябва да се свърши, да се разшири стария път, но основното е да се изчисти района от мините.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*