Още за бежанците в Акротири

Кипърското правителство провежда консултации с Върховния комисариат на британските бази в Кипър за това, как да се справят с 114-те бежанци, които пристигнаха на брега на Британската военна база Акротири в сряда, съобщиха от министерството на вътрешните работи.

Бежанците, 28 деца, 19 жени и 67 мъже, които са били на борда на две лодки, бяха забелязани от рибарите в ранните сутрешни часове на 21 октомври..

Властите заявиха, че това е първият път от началото на кризата, мигранти да навлязат в суверенна британска територия.  Говорителят на базите заяви, че все още не е установено откъде идват лодките и от каква националност са тези хора. Предполага се, че са от Сирия, но до момента не е потвърдено от държавните органи и британските разследващи в базата. Освен това все още не е ясен статутът на пристигналите бежанци. Британските бази все още са домакини на малък брой иракски кюрди, които пристигнаха през 1998-ма и са още без гражданство.

бежанциГоворител на британското Министерство на отбраната заяви: “Ние имаме действащо споразумение с Република Кипър от 2003 г. насам, с което се гарантира, че кипърските власти да поемат отговорност за случай като този.”

В момента, бежанците са в базите, където са им дадени дрехи, храна и са осигурени медицински грижи, заявиха от министерството на вътрешните работи.

„Все още не се знае дали бежанците ще бъдат прехвърлени в бежанския център „Пурнара” в Кокинотримития”, заяви ръководителят на Гражданска защита Лукас Хаджимихаил. Добави, че вече има подготвени няколко палатки в Пурнара, но това не означава все още, че бежанците ще бъдат настанени там.

Въпреки близостта си до Сирия,Кипър като член ЕС, все още не е видял масово навлизане на бежанци както Италия или Гърция, които за тази година са около 500 хеляди.  Бежанците предпочитат да избягват Кипър заради относителната му географска изолация от останалата част на Европа и трудностите при напускането му.

Британската база се използва, за да се бомбардират цели на ИДИЛ в Северен Ирак през есента (септември) на 2014-та.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*