Очаква ни водна криза през лятото

Липсата на валежи този сезон предполага, че през лятото ни очаква истинска водна криза. От отдела за управление на водните ресурси приканват гражданите да бъдат изключително внимателни при използването на вода, за да не се окажем във воден режим през лятото.

Федорос Русис от службата на водите съобщава, че въпреки дъждовете в последните 24 часа, те се измерват на едва около 150 000 куб.метра и са крайно недостатъчни, за да се възстанови водния баланс в страната. Според него, има нужда от много дъжд в следващите няколко седмици, но никой не знае дали това ще се случи.

Въпреки че решенията за съкращаване на водата ще бъдат взети през март, подобно на всяка друга година, положението с водните запаси не е никак обещаващо.
Като цяло, до четвъртък резервоарите съдържаха 13.1% от капацитета, в сравнение с 21.8% на сто в същото време миналата година. Курис, най-големият от резервоарите, заема едва 7.5% от водния си капацитет, докато процентът преди година е бил 12.9%.
Данните за втория по големина язовир “Калавасос” показват, че е запълнен до 3,8% от капацитета, в сравнение с 16,1% в същото време миналата година.
Декември, януари и февруари обикновено са дъждовните месеци, но през декември паднаха едва една трета от нормалните валежи.

Общото потребление на домакинствата ще бъде покрито главно от инсталациите за обезсоляване на морска вода, но фермерите вероятно ще пострадат, каза Русис.
Планираната инсталация за преработка на морска вода няма да е от полза тази година. Според официалния представител, договорът за изграждането му ще бъде подписан до края на януари, а след това ще отнеме около 18 месеца, за да бъде изпълнен.
Очаква се днес, четвъртък, повсеместни валежи през цялата нощ.

Температурите ще паднат до 8 ° С във вътрешността, 12 ° С в крайбрежните зони и малко под нулата във високите планински места.
Дъждът ще престане рано в петък.
Събота ще е облачно, но отново няма да е дъждовно, а в неделя и понеделник ще бъде предимно слънчево. Температурите постепенно ще се повишат.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*