Отново терор на Острова, 19 убити в Манчестър

Осъмнахме с новината за поредния терористичен акт, този път на концерт в Манчестър, който доведе до смъртта на 19 души и раняването на десетки (до момента са обявени 59 души, повечето от тях деца)

991-ratio-teror-v-manchestyrВзривът е настъпил непосредствено след самия край на концерт на американската певица Ариана Гранде в залата “Манчестър Арена” малко след 22:30 местно време (0:30 българско).

Бомбата е избухнала във фоайето на залата. Според някои версии, експлозиите са били две.

Повечето от публиката на концерта е била съставена от деца, тийнейджъри и придружаващи ги родители. До момента не е ясно какъв е основния профил на 19-те жертви.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че инцидентът се разглежда от властите като “ужасяваща терористична атака.”

По непотвърдена информация на BBC и други медии, нападението е извършено от атентатор-самоубиец.

Залата “Манчестър Арена” е втората най-голяма в Европа има капацитет от над 20 000 души. Фоайето има връзка с метростанция “Виктория” – основна транспортна точка в северния център на града.

Изпълнителката Ариана Грандe е на 23 години и стана популярна от телевизионните продукции на “Дисни”. Впоследствие много от песните й станаха международни хитове.

Певицата не е пострадала след взрива, но е е получила тежък пристъп на истерия, а по-нататъшните дати от турнето й са отменени, съобщи сайта TMZ.

Гранде заяви в “Туитър”, че е „сломена“ от новините за жертвите. „От дъното на сърцето си, толкова съжалявам. Нямам думи“.

Към момента британските медии и власти все още наричат инцидента “предполагаем терористичен акт”, а нито една екстремистка организация не е поела отговорност за атентата.

Привърженици и членове на “Ислямска държава” обаче ликуват в социалната мрежа “Туитър”, съобщи Ройтерс. Те си разменят приветствия и призовават още такива атентати да се извършват в САЩ и Европа.

Американската телевизия ABC разпространи видео, в което се вижда непосредствената реакция на хората в самата зала в момента на взрива.

До този момент няма информация за българи, които са пострадали при инцидента, съобщава посланикът ни в Лондон Константин Димитров. По-късно същото бе потвърдено официално и от външно министерство.

За пореден път прекланяме глава в памет на жертвите от снощния терористичен акт.

Злото шета из Европа и започваме да се съмняваме във възможността на европейските институции и законодателство да се справят с него. Беше Париж, Брюксел, Лондон, сега Манчестър, утре вероятно някъде другаде… Време е целият християнски свят да се вземе в ръце и даде отпор не само с демонстрация, че не го е страх, а и с адекватни мерки. В името на световния мир и правото на място под слънцето за всеки човек на Земята.

Днес ние ще запалим свещичка в памет на жертвите. Това ще направят със сигурност и милиони хора по света. Но дали е достатъчно?!? И докога?!?

свещи

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*