Откриха праисторическо барбекю край Пафос

Археолози са открили нещо, което би могло да бъде праисторическо барбекю, яма използвана от големи групи от ловци в местността  Прастио-Мезороцос  край Пафос.

Според екипа археолози от отдела за антики от Университета на Единбург, който изследва праисторическите останки от мястото,  по време те могат датирани към на различни  епохи в древността.

Той каза, че най-ранните данни на мястото се отнасят към периода на неолита,  около 8000 г. пр.н.е. до 7000 г. пр.н.е.   Разкритите артефакти представляват ями за съхранение и приготвяне на храна.

Двете находки от различни страни на мястото също разкриват сложни пиротехнологии.

Едната находка представлява голяма каменна облицована яма и следите в нея доказват, че е била използвана за термична обработка на храна .

В друга в друга част на разкопките е открита по-малка пещ, изградена надземно от кал (трамбована глина) вградена, с куполна структура, подобна на днешните пещи за Клефтико, тип фурна.

В непосредствена близост до куполната фурна са открити серия от плитки ями, най-малко 12 на брой, които са били изсечени една в друга от древните жители в продължение на дълъг период от време, от предкерамичния период на неолита до керамичния (късен ) неолит.

Според специалистите концентрацията на ями и многократното им използване за разпореждане с необичайни предмети намеква за специални поведения и ритуали.

При предишни разкопки на мястото са били разкрити и множество предмети от бронзовата епоха.

Тазгодишните разкопки са проведени от 9 юни до 13 юли, от екип, ръководен от д-р Андрю Маккарти, научен сътрудник на факултета по история, класика и археология в университета в Единбург, и директор на Кипърско-американския Археологически изследователски институт (CAARI).

CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*