Открит урок „Българският Великден” в Паралимни

На 3 април се навършиха 156 години от великденската акция на цариградските българи, останала в българската история под името “Българският Великден”

По този повод училище “Народни Будители” в Паралимни , заедно с Православната българска общност “Св. Иван Рилски” и със специалното съдействие на отец Станислав Симеонов, организира изнесен открит урок по история на тема “Kулминацията на борбата за независима българска църква през Възраждането – Българският Великден”.

IMG_8238Урокът се състоя в църквата “Света Варвара” в Паралимни пред учениците, техните родители, учители и българи от района. Всички те изслушаха литургията за празника Кръстопоклонна неделя и водосвета.

Отец Станислав изнесе кратка проповед по повод църковния празник и обясни значението на годишнината, която отбелязваме.

Урокът по история започна със силните думи на Пайисий “О, неразумни и юроде… “, които прозвучаха в откъс от “История славянобългарска”, изпълнен от Митко Певецов от 6 клас. Последва увлекателна лекция, която г-жа Милова, учител по История, изнесе, разказвайки за събитията от онази паметна Великденска неделя на 3 април 1860 година.

3.4 - 12

«Целта на подобен тип уроци е укрепване на българското самосъзнание у учениците и внушаване на уважение и любов към народа и историята ни, които ни дават много поводи за гордост, въпреки нерадостното ни съвремие. Подобни форми на преподаване въздействат не само интелектуално, но най-вече емоционално върху учениците, които със сигурност няма да забравят преживяването от допира с историята по един нетрадиционен начин. Изучавайки история и в кипърското, и в българското училище, те имат възможност да разгледат историческите събития от различни ъгли и това провокира у тях любопитство и желание да задават въпроси и да научат повече. Ние трябва да се възползваме от това, не само за да има вдъхнем родолюбиви и патриотични чувства, но и да ги научим на любов към историята като наука, единствената, която ни учи не само какво се е случило в миналото, но ни дава уроци и за бъдещето.

3.4-5

Пък който има уши да чуе – ще разбере! Който не може да разбере, ще се научи поне да уважава миналото и героите» – споделя г-жа Милова

Урокът завърши с изпълнение на “Къде си, вярна ти, любов народна” на Виктория Димитрова от 6 клас.

IMG_8256

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*