Осем години затвор за изнасилвача на българката от октомври

Вчера Окръжния Съд в Ларнака присъди осем години лишаване от свобода на 27 годишния Костас Карамани от Чакилеро, Ларнака за отвличане и изнасилване на 42 годишна българка от Ларнака, случай, за който писахме през октомври миналата година.

Според фактите по случая, жената, преди това е бил в шестмесечна връзка с Карамани, която е приключила през юли м.г. но на 5-ти октомври той я причаква пред блока й и настоява да влезе с нея, за да разговарят. Разгневен от отказа й, грабва я за косата и насилствено я вкарва в асансьора, издърпва ключовете от ръцете й и влизайки в апартамента, я изнасилва и пребива.

Плачейки, изпадналата в шок жена прави оплакване в полицията в Ларнака и същата вечер младежът е задържан. Иззети са дрехите на жертвата по време на инцидента и след направените тестове, престъплението е доказано.

Съдът е взел под внимание чистото му съдебно досие и признанието за извършеното изнасилване. Наказанието му е само за изнасилване, но не и за отвличане.

Това не е първият му случай на насилие спрямо жената. Само няколко месеца преди този инцидент, полицията отново се е занимавала с въпросния младеж, който преследвал и заплашвал жената от работното й място до дома й, но издадената тогава ограничителна заповед и сменените ключалки го задържали настрана от дома й за кратко време.

Искрено се надяваме, че българката Х от Ларнака е удовлетворена от присъдата и се е възстановила от преживяния шок. Дълго време тя не вярваше, че по случая ще има правосъдие, защото е чужденка.

Домашното насилие в Кипър е един от основните проблеми на жените, независимо дали са омъжени или не. В повечето случаи те си премълчават, срамувайки да признаят пред органите на реда и близките си, че са бити и тормозени от човека, който обичат.

Да обичаш някого не означава да го пребиваш от бой, тормозиш и насилваш.

насилие над детеАко сте жертва на домашно насилие в Кипър, какво трябва да направите? 

*Сериозно да обмислите възможността и начините, по които да напуснете връзката.

*Да потърсите помощ от специалист, който да предостави подробна информация как да се запази здравето и сигурността ви.

*Да подадете жалба в полицията.

*Да заведете дело за домашно насилие по силата на Закона за защита от домашно насилие.

Ако сте обект на домашно насилие, можете да се обадете на тел.1440 за цял Кипър, за да алармирате за ситуацията и да подадете жалба в полицията, представяйки и медицинско освидетелстване за извършеното върху вас насилие.

По този начин, отговорността за тормоза и насилието ще поеме този, който трябва – извършителят. Подаването на жалба има както превантивна, така и възпитателна функция за насилниците. Това е начинът да се пребори с чувството за безнаказаност, характерно за много насилници.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*