Оправдаха “двойката с кипърския флаг”

“Съдът” в окупираните райони  в сряда оправда кипърската турска двойка, която беше дадена на съд за окачване на кипърски флаг на фасадата на къщата им.

Корай Башдогрултмачъ и Чънел СенемХюсейн бяха обвинени, след като издигнаха знамето на Кипър пред своя дом и работилница в Агиос Лукас в окупираните територии. Те се явяваха в “съда” около 20 пъти, преди да получат оправдателното решение в сряда.

Сътрудничеството между няколко кипърски гръцки политически партии и организации се превърна в демонстрация на подкрепа за двойката, а в сряда, решението бе приветствано от АКЕЛ, ЕДЕК и Зелената партия, които също изпратиха свой представител на делото.

На двойката преди това е била предлагана сделка за жената – да бъда сваленит обвиненията срещу нея, ако Башдогрултмачъ се съгласи да се признае за виновен и поеме цялата отговорност.

Ако се бе съгласил, Башдогрултмачъ щеше да бъде изправен пред три обвинения, включително за нарушаване на обществения ред и непризнаване на режима на отцепилата се северна част, което се равнява на пет години лишаване от свобода.

Двойката се отказа от сделката, като каза, че са издигнали знамената заедно и двамата вярват, че като кипърци са имали право да го направят.

Сега те трябва да чакат между 10 и 14 дни, за да се види дали оправдателната присъда ще бъде обжалвана.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*