Опозиционните партии гласуват за забрана на приватизацията до края на 2017 г.

Опозиционните партии в четвъртък гласуваха за забрана на приватизацията на държавната телекомуникационна компания CYTA и енергийната компания АИК до края на 2017 г.

Законопроектът бе приет с 32 гласа – АКЕЛ, ЕДЕК, ДИКО, Зелената партия и Гражданския Алианс. 20 депутата от ДИСИ и един от EVROKO гласуваха против, а Атина Кириакиду от ДИКО гласува с „въздържал се”.

Авероф Неофиту от ДИСИ поиска отлагане на гласуването до юни, но останалата част от партиите настояха за обсъждане на въпроса.
Депутатът от АКЕЛ Георгиос Лукаидес заяви, че неговата партия е за предложението и е на страната на работниците, за да се предотврати разграбването на общественото богатство.
Ангелос Вотсис от ДИКО сподели, че партията му държи на предизборното си обещание, че полу-правителствени организации, които имат национално значение, не трябва да бъдат приватизирани.

От партията ЕДЕК коментираха, че не е задължително да се противопоставят на денационализация, но правителството трябваше да разреши проблемите с бюрокрацията и връзкарството в CYTA.

Говорителят на управляващата ДИСИ, Продромос Продрому каза, че капиталът на CYTA е спаднал с 300 млн. евро между 2011 и 2015 г., „и се чудех дали това означава нещо за другите партии”.

Авероф Неофиту от ДИСИ каза, че пенсионните фондове на CYTA са претърпели 400 млн. загуби в последните пет години, а организацията около 140 млн. загуби от операциите си в Гърция. Самите пенсионни фондове обаче са гарантирани от държавата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*