Омбудсманът Савиду: В училищата няма място за религиозни разходки

Държавните институции, включително училищата трябва да работят като такива, а не като верни привърженици на религиозни традиции и практики, каза омбудсманът Елиза Савиду, след оплаквания, че обществена детска градина в Никозия са завели децата на църква да се поклонят на мощи на светец по учебно време.

Инцидентът е станал в предходната учебна година.

„Както вече нееднократно подчертах, училищата са място, където възгледи и култури се срещат и затова трябва да останат неутрални и безпристрастни“, каза Савиду. Тя съобщи, че въз основа на националното и международното законодателство, всяко участие на училището в религиозни събития, излизащо извън образователната рамка по отношение на религиозното образование, неизбежно нарушава религиозната безпристрастност, които гражданските институции са длъжни да спазват.

Тази постъпка може да повлияе и отрицателно на тези, които не са православни християни, а и на тези, които са, но не желаят децата им да участват „в тази крехка възраст“ в такива събития, каза омбудсмана. Има и хора, които смятат, че религията им е много личностен момент от частният им живот.

„Дори ако родителите са дали разрешение за това и тези, които не желаят да участват бъдат освободени, постъпката все още не е в съответствие с религиозна безпристрастност, защото е организирана от държавна институция, като училище, в рамките на учебното време и под надзора на преподаватели“.

Саведу каза, че религиозния неутралитет на държавата не означава премахването на религията от образованието. Държавата е приела религиозното образование да е включено в системата на народната просвета, но без да приема определена религиозна или доктринална посока и без да принуждава тези, които не желаят да участват.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*