Обединението е единствената ни възможност, каза президента Анастасиадис

„Обединението на Кипър, оттеглянето на турските окупационни войски и създаването на условия за мирно съвместно съществуване е единствената ни възможност”, съобщи президентът Никос Анастасиадис.

След военния парад в Никозия, в чест на 55-та годишнина от независимостта на Кипър, той заяви: „Ние трябва да отдадем почит на всички онези, борили се и станали жертви и са допринесли за създаването на нашата държава”. Президентът каза също, че ние трябва да се замислим за миналото си и за всичко, през които сме минали до сега “този курс, по който сме поели е успешен по отношение на нашия просперитет и прогрес, но е и време на трагични събития, поради грешки, допуснати в резултат на интервенции от трети страни, също така и поради грешки, направени от двете общности на острова”. Той призова всеки от нас да помисли дали е в наш интерес да останем разделени, поради присъствието на окупационните сили, или да се превърнем в модерна европейска държава. Президентът увери, че единствената възможност е обединението на страната ни и оттеглянето на турските войски. Кипърската гръцка страна работи в тази насока и вярва, че с приноса на Турция, скоро ще се сложи край на разделението.

Анастасиадис поздрави министъра на отбраната и началника на Националната гвардия за отличното представяне на въоръжените сили в парада, като посочи, че мисията на армията не е нападателна, а защитаваща. „Най-голямото ни желание е, да дойде време, когато войската не ще бъде необходима на острова, независимо от причината”.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, който представляваше гръцкото правителство в тържествата, каза, че Елинизмът трябва да остане обединен и да се постигне незабавно изтегляне на турските окупационни войски от Кипър и да сложи край на “подигравка” с гаранциите. Една република не се нуждае от гаранции. Самите граждани са силите на гаранта в републиката, каза гръцкия министър и продължи, че международната общност трябва да работи в полза на справедливо решение за Кипър, и следващия парад да бъде в Ризокарпасо, във Фамагуста, в Кирения, които в момента са в окупираните територии на острова.

Сутринта преди парада гръцкият министър на отбраната посети мястото, където гръцки самолет е бил свален по време на турската инвазия през лятото на 1974 г. В момента района се проучва, за да се намерят останки от гръцките войници на “Nord Noratlas.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*