Н.Анастасиадис:  „Надявам се окончателния доклад да отрази правилно събитията“

 

Президентът Никос Анастасиадис се обърна със забележка, към „тези, които съветват“ – Генералният секретар на ООН и по специално относно информацията в докладите за Кипър.

Това бе в отговор на журналистически въпроси за съдържанието на авансовото копие от последния доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун за напредъка на Кипър, който беше адресиран до Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

Препоръките в доклада, които предизвикаха тази гневна реакция на Анастасиадис, са относно отказът на предложението за помощ от страна на кипърските турци и Турция да помогнат за потушаване на пожара в Солеа.  Генералният секретар на ООН нарича това „пропусната възможност за сътрудничество“. Бан призова договорените мерки за изграждане на доверие да се изпълняват без по-нататъшно забавяне.

Президентът Анастасиадис сподели, че трябва да се споделя пълната и точна информация на генералния секретар на ООН и да се записват всички факти в докладите. Не трябва да има предубедена позиция на генералния секретар на ООН срещу едната или другата общност, защото това „само омърсява атмосферата на преговорите“, каза той. „Тези, които информират генералния секретар или тези, които искат да играят роля в уреждането на кипърския проблем, трябва да бъдат много внимателни“, добави президентът. „Нашите усилия е да се преодолеят трудностите в сътрудничеството“ каза президентът и добави, че се надява в окончателния доклад събитията да бъдат отразени по правилния начин.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*