Носенето на предпазни маски в Кипър и фиксирани цени 

Използването на маски за широката общественост се препоръчва, но не е задължително, поясни здравното министерство в петък, с изключение на определени групи работници.

Използването на маски е необходимо за хора, работещи в обществения транспорт, като шофьори на автобуси, хора, работещи на закрито в частния бизнес и правителствени служби, които се занимават с обслужване на клиенти, като пощенски станции, гражданско обслужване, куриери и пунктове, където хората могат да плащат сметките си.

Същото правило важи за хора, работещи в търговията на дребно, като доставчици, работещи в магазини и супермаркети, пекарни, аптеки, местни базари, рибни магазини, магазини за плодове, периптера и  други.

Хората, които работят в строителството, трябва да използват маски за еднократна употреба, когато използват автомобила си (не повече от двама души могат да бъдат в превозното средство) и когато използват асансьори.

Ценовата граница за хирургични маски за еднократна употреба според постановление на здравното министерство, издадено на 15 април, е определено на 0,70 евро за брой (27,37 евро за 50). Всяко нарушение на постановлението трябва да бъде докладвано на линията на потребителите на 1429 година.

Според препоръките на научно-консултативния комитет на здравното министерство, най-подходящи за широката общественост са обикновените хирургически маски. Всички други маски като хартиени маски или такива с филтри не попадат в препоръките на министерството и „не служат за предпазните мерки за лична хигиена“.

На хората също се препоръчва да купуват маски от надеждни места за продажба, като маските да имат етикет за съответствие със СЕ и са опаковани по сигурен начин.

Как трябва да се носят маските

Министерството уточни, че маска трябва да покрива лицето от върха на носа, устата и брадичката. Преди да се сложи или свали маската, хората трябва да измият ръцете си със сапун и вода или дезинфектант. Маските трябва да се свалят отзад, а предната част на маската не трябва да се докосва. След използване, трябва да се изхвърли в кошче.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*