Нов закон насочен срещу анонимността на мобилните телефони

Клиентите на мобилните оператори, използващи предплатена SIM карта, ще трябва да представят лична информация по силата на нов закон.

На сесия на парламента след Великден ще бъде обсъден законопроект, който ще изисква всички нови и настоящи потребители на мобилни услуги на предплатени SIM-карти да представят своята лична информация на доставчиците на мрежови услуги.

Според председателя на парламентарната комисия по комуникациите, Андонис Антониу, новият законопроект е насочен към ограничаване на анонимността на потребителите на телефони, които могат да участват в престъпни деяния. Новият закон също е насочена към ограничаване на нежеланите повиквания, както и на нежелани текстови съобщения.

Всички потребители на мобилни телефони ще бъдат задължени да дават лична информация, като име, номер на лична карта и адрес по местоживеене, или името на фирмата и регистрация, ако телефонът ще бъде регистрирана за компания.

Антониу поясни, че понякога СИМ-карти не се продават от самите мобилни оператори. В тези случаи, като например закупуване на SIM карта в местната бакалия или мини маркет, потребителите на услугата ще бъде необходимо да се свържат с оператора, за да представят своята информация. В противен случай услугата няма да бъде активирана в системата.

“Ще има строги наказания за потребителите на телефони, които са признати за виновни за предоставянето на фалшифицирана информация, включително и затвор до 5 години или дори до 50,000 евро. В случаите, когато доставчикът на услуги на мрежата активира SIM карта, но не успява да събере лична информация, компанията ще бъде виновна и глобена  50 000 евро, заяви Антониу.

Ако SIM картата е загубена,  ще се изисква по закон потребителят да уведоми мобилния оператор. Така ще стане и ако  потребителят иска да използва картата на някой друг.

Туристите, които желаят да използват SIM карта в телефона си, дори за кратко време, ще трябва да представят своята лична информация, ако нямат лична карта, те трябва да покажат своите документи за пътуване или паспорти.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*