Новоизбраното 43-ото Народно събрание се събира в 14 часа днес на първо заседание, свикано с указ на президента Росен Плевнелиев

Според конституцията то ще бъде открито от най-възрастния народен представител – 71-годишния депутат от БСП, актьор и бивш министър на културата Стефан Данаилов. Той удари първия звънец и на 42-ото Народно събрание през май 2013 г. с думите: “Историята на всяко възраждане в обществото е едно мъчителство. Трудното раждане на този парламент показва, че сме занемарили много от демократичните принципи. Длъжни сме да погледнем истината в очите и да посочим най-важните стъпки за националното спасение”.
Народните представители ще положат клетва: “Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.” В пленарната зала ще прозвучат химните на България и на Европейския съюз.
След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и народните представители. Очаква се в него той да очертае спешните задачи пред парламента и да призове депутатите да приемат с широко съгласие декларация за необходимите реформи. Държавният глава вече посочи, че те са повече от ясни – дали е пенсионна, дали е здравеопазването, дали е енергетика, дали е административна реформа, продължаване на реформата в сектор “Сигурност”, на реформите в системата на правораздаване. Реформите са необходими и цената за тях трябва да бъде разпределена, това е отговорното отношение, каза още президентът.
Очаква се осемте парламентарни групи – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, “България без цензура”, “Атака” и АБВ, да представят в декларации своите приоритети за 4-годишния мандат на Народното събрание.
На първото заседание трябва да бъде избрано и ръководство на Народното събрание – председател и негови заместници (по един от всяка парламентарна група).
По традиция председателят на парламента се излъчва от най-голямата парламентарна сила, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще предложи за втори мандат като шеф на парламента Цецка Цачева.
За избор на председател е нужно обикновено мнозинство – повече от половината гласували. ГЕРБ има 84 депутати, БСП – 39, ДПС – 38, Реформаторският блок – 23, Патриотичният фронт – 19, “България без цензура” – 15, “Атака” – 11, АБВ – 11. Гласуването на парламентарен шеф ще оформи евентуално и следващото управляващо мнозинство. За зам.-председател на Народното събрание БСП ще предложи Янаки Стоилов, ДПС – Алиосман Имамов.
За първи път още преди сформирането на парламента има заявка от депутат да бъде независим – пловдивската учителка Анна Баракова, избрана за депутат от “България без цензура”, обяви, че била заплашвана от хора от партията, за да се откаже от мястото си, и напуска, “при положение че няма среда, в която да има правилно общуване, работна среда, в която всеки да има право да изразява своето мнение”. Така депутатите на ББЦ ще останат 14.
На днешното тържествено заседание парламентът трябва да приеме и решение за временно прилагане на правилата за работа на предишното Народното събрание, както и да излъчи временна комисия, която да изработи нов правилник за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.
Най-младият депутат отново ще е от “Атака” – родената през 1990 г. Калина Балабанова.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*