Нови условия за пътуващите българи към Кипър

Здравното министерство обяви във вторник, 28/7/2020 преработен списък на страните, от които ще може да се пътува за Република Кипър, който влиза в сила от 1/8/2020.

Колкото и да не ни харесва, България официално вече е в категория „С“.

А Великобритания от събота преминава бариерата и вече ще е в кат. „Б“.

Грузия, която беше в категория Б, се премества в категория „А“.

Според последната актуализация, категория „А“ включва страни, които се считат за по-безопасни в сравнение с останалите по отношение на епидемиологичната им обстановка.

Категория „А“ включва Австрия, Германия, Дания, Гърция, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Малта, Унгария, Полша, Словакия, Словения, Финландия, Швейцария, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Грузия, Япония, Канада, Нова Зеландия и Южна Корея.

В категория „Б“ са страни с потенциално нисък риск, но по-несигурни от категория „А“. Това са Белгия, Франция, Испания, Италия, Хърватия, Холандия, Чехия, Обединеното кралство, Андора, Монако, Ватикана, Сан Марино, Австралия, Мароко, Руанда, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай.

Пътниците от държави от категория „Б“ са длъжни да представят отрицателни резултати от тест Covid-19 на англ.език, направен до 72 часа от сертифицирана лаборатория.

Кипърци и техните семейства, постоянни жители и хора, обхванати от Виенската конвенция, могат да направят теста при пристигането си в Кипър. Същото се отнася и за лица, независимо от националността им, чиято страна на пребиваване не е в състояние да предложи тестване на Covid-19. Влизането в Кипър от която и да е друга държава е разрешено само на кипърски граждани, постоянно пребиваващи в Република Кипър, и на членовете на техните семейства, постоянно пребиваващи, на хора, разрешени да влизат в Кипър съгласно Виенската конвенция, и на хора със специално разрешение.

Пътниците от страните в кат. „C“ (в т.ч. и България) ще трябва да останат в самоизолация в продължение на 14 дни, независимо дали резултатът от техния тест Covid-19 е положителен или отрицателен.

Всички пътници, независимо от категорията на страната, от която пристигат, са длъжни да кандидатстват за CyprusFlightPass  (https://cyprusflightpass.gov.cy/  ) в рамките на 24 часа от заминаването си.

Ако не попълнят правилно CyprusFlightPass, това означава глоба в размер на 300 евро или ще бъда върнати обратно в страната, от която пътуват.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*