Новият командир на UNFICYP е генерал-майор Мохамед Хумаюн Кабир

Генералният секретар на ООН във вторник обяви назначаването на генерал-майор Мохамед Хумаюн Кабир на Бангладеш като командващ силите на мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP).

Генерал-майор Кабир ще наследи генерал-майор Кристин Лунд от Норвегия, която приключва своята мисия на острова в петък.

Генералният секретар отдаде заслужена почит за работата на генерал-майор Лунд в UNFICYP, първата жена, командваща силите в Организацията на обединените нации, и „нейната всеотдайност, професионализъм и лидерство, които допринесоха за успешната мисия на ООН в Кипър“.

Генерал-майор Кабир има забележителна военна кариера, с над 32 години  широкообхватен Командно-щабен опит.

От 1989 г. той е заемал командни постове в Бангладешката армия. Той е командир на пехотната дивизия от 2013 г. до 2016 г. През 2016 г. е назначен на сегашната си позиция като командир на Бангладешката военна академия.

Опитът му в Организацията на обединените нации включва дейности като военен наблюдател в мисията на ООН в Демократична република Конго (MONUC), от 2002 до 2003 г., и член на United Nations Protection Force (UNPROFOR) от 1995-1996 г.

Той има три магистърски степени, по Международна сигурност и стратегия от Кралския колеж в Лондон (2013 г.); по бизнес администрация от Университета на Дака (2002-2005); и отбранителни изследвания от Бангладешкия Националния университет (1998-1999 г.).

Роден през 1965 г., женен, с три деца.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*