Новите мерки в Кипър: Пафос и Лимасол „под ключ“

Областите Лимасол и Пафос от тази вечер/четвъртък, 12/11/2020/ влизат „под ключ“, мярка, която е обявена до 30 ноември, целяща ограничаване на движението.

Полицейският час в тези два района ще бъде от 20:00 до 5:00 сутринта, докато движението в или извън районите ще бъде забранено почти изцяло по всяко време, като проверките ще се извършват от полицията.

Изключения от забраната за движение в тези области ще се прилагат за държавни служители, лекари, медицински сестри, учители и т.н.

За останалата част на Република Кипър ситуацията остава до голяма степен непроменена, с изключение на забраната за посещения в болници и домове за възрастни хора.

Преди обявяването на новите мерки, президентът Никос Анастасиадис подчерта тежестта на ситуацията в областите Лимасол и Пафос.

В обръщение снощи към нацията, той заяви, че от 28 октомври Кипър е регистрирал 2644 нови случая на коронавирус, заедно с осем смъртни случая заради вируса.  Добави, че 72% от пациентите, лекувани от коронавирус, са от тези две горещи точки.

Мерките в Лимасол и Пафос са подобни на мерките, предприети през март, но не са идентични:

Заключването включва  забрана за публични събирания, но спортът на открито е разрешен, при условие че не повече от двама души са заедно.

Що се отнася до училищата, лицеите ще бъдат затворени и уроците за тези ученици ще се провеждат онлайн от 16 ноември, докато детските ясли, началните и средните училища ще останат отворени.

Все още е разрешено събирането на до десет души в едно домакинство.

Църковните служби няма да бъдат разрешени, но сватбите, погребенията и кръщенията могат да продължат с максимален лимит от десет души.

Хората, които не работят в основните услуги, ще работят от разстояние.

Посещенията в болници не са разрешени.

Ресторанти, барове, кафенета и други подобни заведения ще имат право да работят само на базата за взимане и доставка.

Фитнес залите също ще затворят.

Откритите пазари (например за плодове на открито) ще работят с 50 процента капацитет.

Общественият транспорт ще работи, но с 50% от капацитета на местата.

Забранена е експлоатацията на големи затворени търговски площи с площ над 500 кв.м., с изключение на хранителните магазини и т.н.

Салоните за красота, бръснарите и магазините за татуировки и други подобни несъществени услуги трябва да бъдат затворени.

За Никозия, Ларнака и Фамагуста:

Що се отнася до останалата част на острова – областите Никозия, Ларнака и Фамагуста – картината остава по същество същата като преди, въпреки че има някои изключения.

Основните промени включват: забрана за посещения в домове за грижи и други центрове с хора от уязвими групи. Но хората с увреждания могат да бъдат посещавани два пъти седмично.

Къмпингите, луна парковете, площадките за игра трябва да бъдат затворени и събития като художествени изложби няма да бъдат разрешени.

Полицейският час от 23:00 до 5:00 остава, а ресторантите и баровете трябва да затворят до 22:30 вечерта, както преди.

Супермаркетите, минимаркетите и т.н. ще обслужват до 10 ч. хора на възраст над 65 години и хора с увреждания.

Днес се очаква министрите на финансите и социалното осигуряване да обявят новите мерки за икономическа подкрепа.

 

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*