Новини от Москва – нова болница в Пафос с руска помощ

Както вече писахме, президентът на РКипър Никос Анастасиадис е на официално посещение в Москва, по покана на Владимир Путин.

Днес той съобщи, че в Москва са обсъдени планове за изграждане на болница в Пафос, в сътрудничество с Русия, където да се предложи пионерски метод за лечение на рак с нови технологии.

По време на пресконференция в руската информационна агенция Тас, на която присъстваха руски журналисти, Анастасиадис заяви, че “целта е да се изгради болница с подкрепата на руското правителство и други партньори в Пафос”.

Той каза, че Кипърската агенция за насърчаване на инвестициите (CIPA) и той лично е показал голям интерес към ускоряване на процедурите за лиценз и преодоляване на бюрокрацията.

В отговор на въпроси президентът Анастасиадис посочи предимствата на Кипър като инвестиционен център и седемте двустранни споразумения между Кипър и Русия, които ще бъдат подписани по-късно днес.

Той също така се позовава на кипърския проблем, като отбелязва, че отношенията между Русия и Турция не са пречка, а възможност за изпращане на правилните послания в Анкара.

Анастасиадис заяви, че целта на посещението му е преразглеждането на двустранните отношения и запознаването на Руската федерация с развитието на кипърския проблем. Той заяви, че посещението също така предоставя възможност за обсъждане на регионалното и международното развитие и ролята, която може да играе Кипър.

Тази година 840 000 руски туристи са посетили Кипър, а руската общност, която живее и работи в Кипър, е над 35 000 души.

Запитан за основните предимства на инвестирането в Кипър, Анастасиадис заяви, че са налице редица стимули за привличане на инвестиции, както и стабилна икономическа, банкова и правна среда за компаниите, които избират Кипър за нови инвестиции.

Кипър, добави той, предлага на инвеститорите възможност да се разширят в Европа, Близкия изток и Северна Африка.

По въпроса за Кипър, попитан дали добрите взаимоотношения между Русия и Турция тревожат него или народа на РКипър,  Анастасиадис заяви, че по време на срещата си в понеделник с руския премиер Дмитрий Медведев и по-късно във вторник с президента Владимир Путин, изказва благодарност за дългогодишната принципна позиция, която Русия поддържа за кипърския проблем.

Той добави, че отношенията между Русия и Турция “не само не са пречка, а напротив, би могло да бъде възможност за страна, която може да окаже влияние върху Турция, т.е. да предаде послания на Анкара. ”

Анастасиадис изтъкна, че фактът, че Турция е окупирала част от Кипър, не означава, че Русия и Турция не могат да имат добри отношения. Той отбеляза, че фактът, че Кипър поддържа добри отношения с Русия, не означава, че Кипър не би трябвало да има добри отношения със САЩ и че същото се прилага и в случая на Израел с Палестина, Йордания, Ливан и др. Важно е да се поддържа взаимно уважение и да се оказва помощ при необходимост.

“Ние сме член на ЕС и благодарение на тези добри отношения ние се опитваме да видим как можем да бъдем позитивни в ЕС по отношение на отношенията между ЕС и Русия. Така се изграждат международните отношения и така можем да имаме по-важни и по-добри резултати “, каза президентът.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*