Нова трагедия с преобърната лодка в Средиземно море

Лодка със 700 емигранти се е преобърнала в Средиземно море край бреговете на Либия в сряда и притеснението е, че много от тях са мъртви, заявиха длъжностни лица и от агенцията за помощ с морски бедствия.

emigrantiВ изявлението им се казва, че все още не е ясно колко души са били на борда. Италианската брегова охрана и Агенцията на ООН за бежанците ВКБООН каза, че около 400 души са били спасени и 25 тела са били извадени до момента.

Операцията, която включва кораби от италиански и ирландски военноморските сили и хуманитарната група “Лекари без граници “(MSF) продължава.

Ирландският министър на отбраната Симон Ковеней заяви в изявление, че се страхува, че “загиналите вероятно ще са много”.

Средиземно море е най-смъртоносната гранична зона за мигранти. Повече от 2000 мигранти и бежанци са починали досега тази година в опити да достигнат Европа с лодка, в сравнение с 3279 смъртни случая миналата година.

През април, рибарска лодка с 800 имигранти потъна, което е най-смъртоносното корабокрушение в Средиземно море в продължение на десетилетия и символ на проточилата се мигрантска криза в Европа.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*