Новата категоризация на страните: България излиза от червената зона на 3 юни

В понеделник Кипър одобри шест европейски държави в категоризацията си за пристигане въз основа на епидемиологичните данни, в сила от 3 юни.

Австрия, България, Чехия, Унгария, Италия и Полша преминават от червената – в оранжевата категория.

Също в оранжевата категория са Португалия, Ирландия, Финландия, Румъния, Норвегия, Китай (включително Хонконг и Макао), Великобритания и САЩ.

Здравното министерство добави, че Канада и Кувейт, и двете от червената категория, ще преминат в оранжева категория, след решение на кабинета, считано от 1 юни.

Пътниците от страни от категория Оранжево трябва да направят PCR тест в рамките на 72 часа преди заминаването си с отрицателен резултат. Кипърски граждани, техните съпрузи и деца, хора, пребиваващи постоянно в републиката, и лица, на които е разрешено да влязат в страната въз основа на Виенската конвенция, и хора в страни, където не се провеждат PCR тестове, могат да се тестват при пристигане на летищата в Ларнака и Пафос. Те трябва да се самоизолират, докато резултатите от PCR са готови. Разходите за теста се поемат от пътниците.

**

В червената категория са Белгия, Франция, Хърватия, Люксембург, Испания, Гърция, Холандия, Дания, Словакия, Словения, Естония, Латвия, Литва, Швеция, Германия, Андора, Монако, Ватикан, Сан Марино, Швейцария, Лихтенщайн, Руанда , Руски, ОАЕ, Украйна, Йордания, Ливан, Египет, Беларус, Катар, Сърбия, Армения, Грузия и Бахрейн.

Пътниците от страни от червената категория трябва да се подложат на PCR тест в рамките на 72 часа преди заминаването и да се подложат на друг PCR тест при пристигане в Кипър. Те трябва да останат в самоизолация, докато не бъде издаден резултатът. Разходите за теста се поемат от пътниците. Кипърски граждани, техните съпрузи и деца, хора, пребиваващи постоянно в републиката, и хора, на които е разрешено да влязат в страната въз основа на Виенската конвенция, могат да се тестват при пристигане на летищата в Ларнака и Пафос. Тези хора трябва да се самоизолират за 72 часа и след това да направят втори PCR тест. Ако резултатът от теста им е отрицателен, те трябва да ги изпратят на monada@mphs.moh.gov.cy, за да бъдат освободени от самоизолация.

За пристигащите пътници от Малта, Исландия, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Саудитска Арабия, Южна Корея и Израел, които са в зелената категория, не изисква отрицателен PCR тест, нито да се самоизолират.

Пътниците от страни, които не са споменати по-горе, трябва да получат специално разрешение за пристигане в Кипър.

Всички пътници трябва да подадат заявление до CyprusFlightPass 24 часа преди полета си до Кипър. Документът може да се използва като заместител на националния SafePass, който позволява на туристите да посещават затворени места на закрито, като търговски центрове, ресторанти и кафенета.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*