Никос Анастасиадис с втори президентски мандат

“Утре започва нов ден, който изисква единство, защото това е необходимо, за да се движим напред”, каза Никос Анастасиадис пред ликуващите си поддръжници.

Анастасиадис благодари на всички, които го подкрепиха, независимо от техните политически убеждения.

Стотици поддръжници се настаниха на стадиона с гръцки и кипърски знамена, за да отпразнуват победата на Анастасиадис. На церемонията присъстваха също така министри, депутати от Диси, длъжностни лица и представители на местната власт.

“Аз ще продължа да бъда президент на всички кипърци. Днес няма победители и губещи, има (само) Кипър за всички нас”, допълни той на церемонията по обявяването на втория си мандат на стадион „Тасос Пападопулос-Елефтерия” в Никозия.

Дни след като бе избран за пръв път, 71-годишният президент поведе кипърската икономика към възстановяване след кризата през 2013 г. През 2016 г Кипър излезе от спасителната програма на ЕС и Международния валутен фонд.

Вчерашните резултати са повторение на изборите отпреди пет години, когато Анастасиадис отново победи Малас, яхвайки вълната на гнева на избирателите от тежката икономическа криза.

Дали ще има нови лица в министерствата се питат хиляди избиратели в Кипър. Все още не е известно, но до дни и това ще се знае.

Министърът на здравеопазването Георгиос Памбордис, запитан от репортери за предстоящи промени, отговори, че е рано да се каже, но смята, че е свършил работата си в това министерство и е време да направи място на някой друг.

Министърът на правосъдието Йонас Николау заяви, че “днес Кипър е победител”. Той прогнозира, че следващите пет години ще бъдат по-лесни.

Сега правителството ще може да даде на хората подкрепа, здраве и решение на кипърския проблем, добави Николау.

Министърът на земеделието Никос Куялис отбеляза постиженията на Анастасиадис, заявявайки, че е събрал половината си гласове от други партии, различни от Диси.

Министърът на енергетиката Георгиос Лакокрипис каза, че „кипърския народ ясно изрази волята си, Анастасиадис да продължи усилията, които положи през последните пет години.

На енергийния фронт той добави: “Надявам се през следващата седмица да бъдем готови да обявим развитието в блок 6.”

Възможно е повторното разбъркване на кабинета да се разглежда като слухове, че говорителят на правителството Никос Христодулидес може да бъде назначен за външен министър.

Общо 73,9% от регистрираните гласоподаватели гласуваха в неделя във втория тур на президентските избори.

Никос Анастасиадес бе преизбран с 55,99% от гласовете, като подкрепяният от Акел независим кандидат Ставрос Малас събра 44,01% от гласовете.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*