„Не чухме нищо ново днес” бяха отзивите за брифинга

Брифинг с участието на президента Никос Анастасиадис с народни представители, министри, държавни служители и кметове се проведе вчера за развитието на кипърските преговори за обединението на острова.

anastasiadisПрезидентът заяви, че е постигнат голям напредък в преговорите, но подчерта, че не трябва да се очаква споразумение в скоро време.

„Не чухме нищо ново днес”, каза говорителят на ДИКО Кристиана Еротокрито пред държавното радио и телевизия. „Това, което чухме, е интерпретация на съвместната декларация на лидерите от 11 февруари, 2014г. Президентът няма нов поглед върху проблемите на сигурността, гаранциите и въпроса с бежанците.
В същия дух, говорителя на ЕДЕК Костас Ефстатиу заяви: „Липсата на детайли като цяло в брифинга на президента беше смущаващо. Ние очаквахме да чуем за различните възможности, отвъд компенсациите, които ще бъдат на разположение на бежанците”.

Анастасиадис очерта петте начина за компенсации, които ще се предлагат на собствениците на имоти: преселване, частична реституция, алтернативна реституция, размяна на имоти, както и обезщетение.
„Въпреки това нямаше ясна и точна представа как ще се освободим от турските заселници”. Представител на Гражданския Алианс , Андреас Апостолу сподели, че речта на президента не успя да успокои опасенията относно бъдещето на републиката. Той намекна за спорния въпрос за статута на Републиката след постигане на обединението.
Само факта, че обединения остров не трябва пак да кандидатства за членство в ЕС или в ООН не е успокояващ, отбеляза Андреас Апостолу.

Андрос Киприану, лидер на основната опозиционна партия АКЕЛ каза че, въпреки постигнатия напредък в мирните преговори, съществуват още много нерешени въпроси.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*