Не е обсъждано за руска военна база в Кипър, казаха дипломатите

Москва и Никозия не са обсъждали възможността за създаване на руска военна база в Кипър, заявиха дипломатите на страните. След среща с руския си колега, министър на външните работи Йоанис Касулидис, цитиран от руската агенция ТАСС каза:

„Не мисля, че тази тема е обсъдена от представителите на правителствените кръгове. Реалният живот показва, че Русия може да стигне до Сирия без никакви бази“, каза Касулидис, който е на работно посещение в Москва. Лавров от своя страна коментира също, че корабите на руския флот използват пристанищата на Кипър, но без някакви специални услуги. „Не забравяйте, че този въпрос е бил някога обсъждан между Република Кипър и САЩ“. Руският дипломат сподели, че базите на страната в Сирия са достатъчни. Между Русия и Кипър вече има споразумение, което позволява на руски военни кораби да акостират в пристанищата на Лимасол и Ларнака.

Русия, която е съюзник на сирийския президент Башар Асад, поддържа военноморска база в Тартус, Сирия, която е пета година в гражданска война.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*