„Нека да работим заедно добросъвестно“ написа Анастасиадис във Facebook

Президентът Никос Анастасиадис се появи с маслинова клонка в четвъртък следобед на събранието, след като реагира остро на присъствието на кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ на международното събитие в Истанбул и на срещата му с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун.

Това накара Анастасиадис да анулира срещите си със специалния съветник на ООН и Акънджъ в четвъртък и петък и отпътува по-рано от Истанбул.

Американският вицепрезидент Джо Байдън междувременно разговаря с двамата лидери и ги призова да „подновят преговорите за постигане на споразумение възможно най-скоро“.

В четвъртък следобед Анастасиадис публикува съобщение във Facebook.

„Ръката ни е протегната за намиране на справедливо решение на кипърския проблем, който ще превърне нашата държава в модерна европейска държава, в държава, която приема, подкрепя и помага на всички свои граждани, без изключения. Нека да работим заедно добросъвестно, признавайки правата и тревогите при изпълнение на основните свободи, за да направим мирното съжителство възможно, за да се постигне трайно решение и това, разбира се, се отнася до всички, кипърските гърци и кипърските турци“.

По-рано през деня, външният министър Йоанис Касулидес сподели, че ООН „направиха бъркотия“. Говорейки пред репортери след заседанието на кабинета в четвъртък, той изложи обясненията на заместник-говорителят на генералния секретар на ООН, които ясно показват, че Организацията на обединените нации не са осъзнали какъв е проблемът. Помолен да коментира ролята на Ейде в инцидента, Касулидис каза, че кипърското правителство „не прави проблема личен“, а се фокусира върху „самия инцидент“. Намерен за коментар, думите на Ейде бяха, че „аз не искам да омаловажа ситуацията, защото трябва да се справим с нея, но аз съм дълбоко убеден, че двамата лидери няма да позволят на трудностите през последните няколко дни да засенчат забележителния напредък на последната година“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*