На 18 май се отбелязва Международният ден на музеите

18 май е Международен ден на музеите. Събитието се чества за първи път на тази дата през 1978 г. Решението за празничната дата е взето през 1977 г. в Москва на 11-ата генерална конференция на Международния съвет на музеите. В цял свят на този ден служителите на музеите и галериите празнуват своя професионален празник, като организират най-различни културни събития.

Музеите са учреждения, които колекционират, съхраняват и публично излагат различни предмети с историческа ценност. Думата „музей“ се отнася както за институцията, така и за самата сграда, в която тя се помещава.

музейДумата произлиза от латинската дума „museum“, която пък е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

Музеят е европейско явление, за разлика от другите институции на паметта. В модерната си форма той възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

Снимки: Архив на Българският Вестник в Кипър

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*