На „Добър час“, консул Георгиева

Текат последните работни дни на консул Лила Георгиева и с удоволствие ще разкажа за тази сърцата дама, която оглави Консулска служба към Посолството на РБългария в много труден момент. Говори пет езика и за кратко време успя да върне доверието на всички институции към представителството ни в Кипър. Да изгради нови връзки и много ценни контакти, така необходими, за да бъде полезна на общността ни и България.

Лила Георгиева встъпи в длъжност на 1 декември 2016-та, приемайки поста от Виолета Ралева. Родена е в София, има семейство и две деца. Със съпруга ѝ са служители на Външно министерство.

При идването си в Кипър, г-жа Георгиева вече имаше мандат като консул в периода  2009-2012-та година, работейки с 300 хилядна българска общност в Чикаго и прилежащите му райони.

През почти четири годишния си мандат, консул Георгиева беше навсякъде, където е необходимо. Познаваха я по име както в министерствата и институциите, така и в съдилищата, затвора, на летището, в кабинета ѝ, навън, сред чакащите за някаква консулска услуга. Истината е, че с идването си „запретна ръкави и вкара в пътя“ службата. И в Кипър вече имаме всички видове електронни услуги, които консулска служба може да ни осигури.

На летище Ларнака
На летище Ларнака на първия репатрационен полет за България

На нея дължим своевременната информация на страницата на посолството ни, отговаряше по всяко време на деня и нощта на всяко запитване. Само за двата месеца в карантина, около 7 хиляди сънародници питаха и получаваха отговори на въпросите си. Не знаем дали ще стане традиция и приемникът ѝ ще продължи в тази посока, но искрено се надяваме да остане една от много полезните практики в консулска служба.

Приветлива, усмихната, неуморима, енергична, винаги готова да помогне.

Помогна в немалко, много трудни случаи с българи в Кипър, изпаднали в безизходица.

В условията на Ковид-19, тежка карантина и спрени полети за родината, г-жа Георгиева успя да организира два извънредни полети до България, с които отпътуваха около 500 български и чужди граждани, нещо, което нито едно чуждо посолство в Кипър не направи. С отличните си контакти, буквално спаси петдесетина българи, бедстващи в окупираните територии. Те бяха транспортирани със специален конвой на ООН до свободните територии, а от границата, със специализиран транспорт до летището в Ларнака. Немалко бедстващи сънародници получиха приготвените от нея пакети с хранителни продукти по време на карантината, за което ѝ благодарим.

С посланиците на Швейцария и Италия и представител на UNFICYP

След почти четири години в Кипър, казва, че ще запомни Кипър с гостоприемните му и позитивни хора, местни и сънародници. Продължава с усмивка да твърди, че можем много да научим едни от други.

Казва, че малката ѝ дъщеричка, която дойде тук като бебе, ще продължава още дълго да казва за Кипър „у дома“. И че със сигурност спомените и приятелите ще я връщат на острова.

За малката дъщеричка, Кипър е “у дома”

Екипът на „БГ Фактор“ пожелава на консул Георгиева хубаво лято и успешна кариера.

Благодарим Ви!

Помнете, че в Кипър оставихте приятели, които ще се радват на нови срещи, скъпо семейство!

Ева Иванова

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*