Наркотестовете на пътя се очакват скоро

Министърът на правосъдието Йонас Николау

Министърът на правосъдието Йонас Николау каза в сряда , че настоява тестовете за наркотици да се въведат възможно най-скоро.

В съобщение, Николау каза, че въпросът е бил поставен пред компетентните парламентарни комисии от 2010 г. насам.

Той каза, че наскоро е свиквал заседание на членовете на специалната комисия, създадена, за да се даде тласък на необходимите законодателни изменения да бъдат въведени наркотестовете.

“Наркотестът има изключително цел да предостави ефективна проверки за шофиране под влияние на наркотици”, заяви Николау, добавяйки, че е сред мерките за намаляване на инцидентите по пътищата,  насърчавани от Съвета за сигурност.

Подобни промени в закона включват официалното криминализиране на шофирането под влияние на наркотици, а също и правото на полицаите  да проверяват шофьорите, ако имат подозрения, че някой шофира под повлияе на наркотици както и тези, които участват в произшествия.

Той отбеляза, че според държавната нарколаборатория, 64 са смъртните случаи, свързани с наркотици между 2010-2014 г., от които 25 са настъпили при фатални пътни инциденти, които съставляват 39% от общия брой.

Министърът каза, че значителен брой водачи също са били хванати и с двете – алкохол и наркотици в кръвта нещо, което той определи като “коктейл на смъртта”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*